Bakom och framför katedern: -Studenterna skriver dåligt och tål inte kritik -Universiteten lär ut för lite och ger ingen kritik

14 min

-Studenterna skriver dåligt och kan inte ta kritik! Vi är många universitetslärare som upplever att vi står inför en epidemi. Det säger lektor Ebba Lisberg-Jensen vid Malmö högskola. -Universiteten har inte mycket nytt att lära ut. Och vi bjuds inget motstånd, ingen kritik! Det anser studenten Jesper Cederstrand, som läst vid ett universitet i tre år utan att egentligen ha lärt sig särskilt mycket.

  

I dag gör vi ett nedslag i skoldebatten: Och från båda hållen hörs häftig kritik. Situationen på universiteten lämnar en hel del i övrigt att önska, ja, problemen verkar vara i det närmaste akuta. 

Vänster mot höger

-Till vänster står de som menar att skolan har tagit ifrån eleverna deras kunskapshunger och stressat dem med konkurrens och prestationskrav, anser Ebba Lisberg-Jensen.

-Till höger står de som ropar på betyg, utvärdering och kunskapsmål huggna i sten. Som universitetslärare vet man bara att ingen av dessa förklaringar är tillfredsställande.

Kan inte skriva

-Svenska gymnasier släpper igenom elever som inte är funktionellt skriftspråkliga. 

Vad lär universiteten ut?

Studenten Jesper Cederstrand berättar att han gått tre år på universitetet och klarat sig, men inte lärt sig så mycket.

Han saknar utmaningar och kritik från lärarhåll. 

En summering dessutom 

I OBS summerar också vår producent också de senaste rönen och debatterna kring kunskapsbristen på svenska universitet, och gör en internationell jämförelse. 

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".