Arabisk vår 2013 – Egypten

29 min

Vart tog vår revolution vägen? Det undrar många av de egyptier som deltog i den egyptiska revolutionen för två år sedan. - Revolutionen har stulits av andra, säger författaren Nawal el Saadawi som Kulturradions Karine Mannerfelt träffade på tvåårsdagen i Kairo. Men å andra sidan händer det alla revolutioner, menar hon. Efter att Muslimska Brödraskapet vann det första fria valet har den politiska situationen blivit sämre än under diktatorn Mubaraks tid. Det menar konstnären Lara Baladi, som också varnar för att kvinnorna får det allt svårare i Egypten.

På Tahrirtorget den 25 januari i år dominerade männen. De sexuella trakasserierna har ökat och skrämt bort just unga kvinnor från den offentliga politiska scenen. Dessutom utsätts kvinnor för organiserade övergrepp. Som ett svar på det har Lara Baladi precis gjort en stor staty av ett kyskhetsbälte i läder och metall. En staty som för henne symboliserar den nuvarande situationen i Egypten.

Samtidigt har gatan blivit den plats där de politiska budskapen byts människor emellan. Gatukonsten och graffitin flödar runt om i landet. Det handlar både om uppmaningar till revolt och berättelser om revolutionen.

De flesta bilderna görs av män, men faktum är att Egyptens första graffitikonstnär är en kvinna – 23-åriga Aya Tarek som började med att göra muraler i Alexandria redan 2008. Nu har hon flyttat till Kairo eftersom de extrema islamisterna – salafisterna – tagit över hennes stad Alexandria. Där är det idag svår att som ung kvinna röra sig i det offentliga rummet utan att antastas, och även Aya Tarek vittnar om hur sexuella trakasserier ökat sen revolutionen 2011.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista