GSO spelar Mozart och Bruckner - Göteborg wind orchestra spelar Örjan Fahlström

Här finns inget ljud

Två konserter från Göteborg! Först får vi höra Göteborgs symfoniker framföra Mozarts violinkonsert nr 2, komponerad 1775 av en 19-årig Wolfgang, samt Anton Bruckners fjärde symfoni, som tillkom 100 år senare. Stanislaw Skrowaczewski är dirigent och violinisten Terje Skomedal är solist. Därefter får vi höra Göteborg wind orchestra uruppföra Örjan Fahlströms Animations och RYJVVIE, en konsert för blåsorkester. Dirigent är ingen mindre än tonsättaren själv, och organisten Johannes Landgren är solist.

P2 Live från Göteborg
1. Konsert med Göteborgs symfoniker. Solist: Terje Skomedal, violin. Dirigent: Stanislaw Skrowaczewski.
a) Wolfgang Amadeus Mozart: Violinkonsert nr 2 D-dur.
b) Anton Bruckner: Symfoni nr 4 Ess-dur.
Konsert 14/12 2012, Göteborgs konserthus.

2. Konsert med Göteborg wind orchestra. Solist: Johannes Landgren. Dirigent: Örjan Fahlström.
Örjan Fahlström:
a) Animations. Uruppförande.
b) Konsert för blåsorkester. Uruppförande.
Konsert 20/4 2012, Kronhuset, Göteborg.

Från Göteborg wind orchestras hemsida:

RYJVVIE - Concerto for Symphonic Wind Orchestra

Metaforen för RYJVVIE är ett legendariskt och mytomspunnet område i den Lappländska fjällvärlden – Ryfjällsmassivet. Detta område har under århundranden varit en viktig del i den samiska historien och traditionen och är fortfarande en viktig punkt i denna del av fjällvärlden. Den stora formen för verket är som arbetsnamnet antyder – Concerto for Symphonic Wind Orchestra, vilket innebär att orkestern i sig själv har den centrala rollen och är bärare av den konstnärliga gestaltningen.

Örjan Fahlströms presentation av verket:

Det mäktiga Ryfjällsmassivet ligger i den Lappländska fjällvärlden i Västerbotten. Detta natursköna område har varit den metaforiska utgångspunkten i ett nyskrivet beställningsverk för Göteborg Wind Orchestra. Ryjällsmassivets karaktäristiska och dramatiska silhuett blev en viktig drivkraft i min konstnärliga process när jag arbetade med den nya kompositionens storform och konstnärliga dramaturgi.

RYJVVIE är dock inte så kallad programmusik. Jag vill alltså inte överföra det man ser till det man hör på ett direkt sätt. Istället har jag under hela kompositionsprocessen inspirerats och påverkats av den mystik, energi och naturskönhet som denna unika plats står för.

Verket är en konsert för symfonisk blåsorkester och titeln, RYJVVIE, är det samiska namnet på fjällmassivet. Kompositionens två delar; JOKSGAEJSIE och RYJVEJEGAEJSIE har fått sina titlar av de ursprungliga samiska namnen på de två karaktäristiska topparna.

Animations – Concerto for Organ & Symphonic Wind Orchestra

Detta verk komponerades ursprungligen (1993) för en annan typ av orkesterbesättning. Inför denna konsert har verket re-orkestrerats av tonsättaren speciellt för Göteborg Wind Orchestra. Verkets fem satser ställer den jazzmusikaliska rytmiken och tonaliteten mot den mer traditionellt klassiska frasbildningen. Tanken är att dessa idiom skall både mötas och förenas i den genomkomponerade strukturen tillsammans med de improviserade delarna. Örjan Fahlström och Johannes Landgren har vid flera tillfällen tidigare jobbat tillsammans med Göteborg Wind Orchestra men detta är första gången som man förenas i ett stycke helt dedicerat till orgeln som solistiskt instrument tillsammans med orkestern.

Örjan Fahlström har vunnit nationella och internationella framgångar som kompositör och dirigent. Han är en uppskattad och återkommande gäst hos GWO. Han är professor vid Kungl musikhögskolan i Stockholm och har just avslutat sitt engagemang som chefdirigent för Hessiska Radions storband i Frankfurt am Main.

Johannes Landgren har som kördirigent och orgelsolist turnerat i och utom Europa, med stora internationella framgångar vid tävlingar och festivaler samt gjort ett flertal TV- radio- och CD-inspelningar. Han är för närvarande verksam som forskare, som professor i orgel och orgelimprovisation samt som frilansande musiker.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista