Efter mörkret – efter dubstepen

Här finns inget ljud

Dubstepen har muterat rejält sedan den först dök upp. Idag väljer många av de mer innovativa artisterna post-dubstep som genrebenämning.

När den hårda, skitiga och basdominerade dubstepen kom var den kompromisslös och äkta. Snart blev den plagierad och kommersiellt urvattnad. De som var mer intresserade av att göra spännande musik gick vidare och byggde något nytt, där dubstep bara var en av ingredienserna. I veckans program pratar vi bas, mixteknik och låtskrivande med en rad artister. 

Brittiske Blawan har satt dansgolven runt om i världen i brand med sin stenhårda mix mellan dubstep och mörk techno. Cooly G har integrerat element från UK Garage, r´n ´b och pop i sin musik. Hon fick läsa på om dubsteplegenden Kode9 när han ville ge ut hennes debutalbum. Saturday, Monday och Julia Spada är fullt upptagna med att spela in låtar tillsammans och på technoklubbarna i Berlin mixar Half Girl, Half Sick hårda beats med wobblande basljud.

De tar alla, var och en på sitt sätt, dubstepen vidare.

I veckans program avslöjar Andreas Tilliander vilken låt han tycker bäst om just nu. Och så möter vi Tarek Atoui som gör kompromisslös noisemusik.

Elektroniskt i P2 fortsätter kartlägga den svenska landskapselektronikan. Den här gången bär det av till Medelpad där Eric Ericksson producerat "FN 33 Fri Tolkning".

I söndagens program presenterar vi också de 3 lyckliga vinnarna från Art´s Birthday-tävlingen som vinner varsin MP3-spelare fylld med musik med de artister som uppträdde under Art´s Birthday!

Musik som spelats i avsnittet

 • 20.11
  Blawan - Why They Hide Their Bodies Under My Garage
  Album: Why They Hide Their Bodies Under My Garage
  Kompositör: Okänd
  Bolag: HINGE FINGER
 • 21.15
  Darkstar - Amplified Ease
  Kompositör: Darkstar
  Bolag: Warp Records
 • 21.20
  Pinch, Shackleton - Cracks In The Pleasuredome
  Album: Pinch & Shackleton
  Kompositör: Okänd
  Bolag: HONEST JONS RECORDS
 • 21.25
  Cooly G - He Said I Said
  Album: He Said I Said
  Kompositör: Merrisa Campbell
  Bolag: HYPERDUB RECORDS
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista