Oscar de la Renta – modevärldens Jerry Williams i lyxförpackning

54 min

Oscar de la Renta (1932-) har hängt med i modebranschen i över femtio år och håller fortfarande full fart. Kanske kan man kalla honom för en sorts modevärldens Jerry Williams. För i likhet med denne outtröttlige artist har även Oscar de la Renta konsekvent kört sin stil, oavsett vad trenderna säger. För några veckor sedan skapade han dessutom nyhetsrubriker genom att sträcka ut en hjälpande hand till den kontroversielle modeskaparen John Galliano, denne - från Dior - fallne designer, som nu kanske är på väg tillbaka, tack vare just Oscar de la Renta. För övrigt den ende internationellt erkända modeskapare som kommer från Dominikanska Republiken. Mer om denne designer, och hans karriär, berättar vi i veckans STIL.

I Sverige förknippas kanske Oscar de la Renta mer med parfymer, än med mode. Men så är det inte i USA, där han har sin bas i New York. Där är han djupt aktad och respekterad för sin design. Han har hela spiselkransen full med utmärkelser som ”årets modeskapare”, och har även kammat hem ett flertal utmärkelser för sin livsgärning inom klädskapande.  

En stor del av Oscar de la Rentas kundkrets hittar man bland överklassen och kvinnor som rör sig maktens högsta sfär. För Oscar de la Rentas känsla för plagg som smälter perfekt in i de fina salongerna, har lett till att han är enormt populär bland kvinnor som måste representera. Inte alltid bara sig själva, utan ett ämbete – eller en man. Det är ingen tillfällighet att Oscar de la Renta är en favorit bland amerikanska presidentfruar, oavsett politisk inriktning. Hans plagg har fyllt garderoberna hos Betty Ford, Nancy Reagan, Laura Bush och Hilary Clinton – som även som utrikesminister vände sig till Oscar. Det var han som designade hennes byxdressar. Även Buckingham Palace har nyttjat hans tjänster. I ett försök att få Camilla Parker Bowles, den brittiske Prins Charles hustru och prinsessans Dianas äldre efterträdare, att framstå som lite mjukare och kvinnligare i allmänhetens ögon – då var det till Oscar de la Renta det brittiska hovet vände sig. Med framgångsrikt resultat. Men så betraktar Oscar de la Renta det som en sorts livsgärning att lyfta fram – och förhöja– kvinnlighet – i bemärkelsen ”mjuk men inte mesig”. Den nuvarande amerikanska presidenthustrun, Michelle Obama har däremot Oscar de la Renta ännu inte lyckats charma.

I veckans program berättar vi mer om denne designer som sade: ”jag vill bli den förste latinamerikanske designer som blir världsberömd”. Vilket han lyckades med. Vi har bland annat träffat fotografen Francesco Valentino som, liksom Oscar de la Renta, kommer frånDominikanska Republiken. Där har han fotograferat några av hans klädkollektioner. Om det får vi höra.

Vi har även besökt den svenske modeskaparen Göran Alfredsson som sedan 1979 driver ateljén och butiken Thalia i Stockholm. Där ekiperar sig många svenska kvinnor som söker en liknande stil som Oscar de la Renta erbjuder – välklädd och klassisk. 

Vi har även pratat med designern Nathalie Willebrand, som arbetat med att ta fram accessoarer åt Oscar de la Renta. Och så har vi besökt Barkarby outlet i Stockholm för att se hur konsumenterna där resonerar kring pris och kvalitet. Jo, för även Oscar de la Renta gör idag billigare plagg. I slutet av februari lanseras de.

Veckans gäst är Martina Bonnier, chefredaktör och moderedaktör för Damernas Värld och DV Mode.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".