Att skriva med en katt på axeln och en hund i knät

40 min

Katt och kreativitet? Hund och produktivitet? Lundströms Bokradio reder ut kopplingen mellan djur och författare tillsammans med gästerna och författarna Helena von Zweigbergk, Majgull Axelsson och Ola Larsmo. Hör också Kitty Crowther om sina favoritinsekter, ny poesi av Hanna Hallgren och så gör vi ett återbesök hos vår debutant Annakarin Thorburn.

Djur och litteratur. Det inte bara rimmar - det finns också en gammal fin tradition av författare som hållit sig med ett alldeles särskilt litet husdjur. Flera av litteraturhistoriens största (Hemingway, Lessing, T S Eliot med fler) har varit hängivna och ofta skrivit om sitt älsklingsdjur.

Vi reder ut kopplingen mellan katt och kreativitet, hund och produktivitet, tillsammans med gästerna och författarna Helena von Zweigbergk, Majgull Axelsson och Ola Larsmo.

Barnboksförfattaren Kitty Crowther, som ofta har med djur i sina böcker, funderar också kring ämnet, liksom psykiatrikern och författaren Nils Uddenberg, som tar starkt parti för ett av djuren.

Vi får dessutom höra andra delen av miniserien Debutanten - hur mår Annakarin Thorburn efter recensionsdagen? Och poeten Hanna Hallgren, som läser ur sin senaste diktsamling.

Böcker som nämns i programmet:

Kerstin Ekman Hunden (1986)

C. S. Lewis  Häxan och lejonet (1950)

Astrid Lindgren Vi på Saltkråkan (1964)

Nils Uddenberg Gubbe och katt: en kärlekshistoria (2012)

Annakarin Thorburn Jag biter i apelsiner (2013)

Hanna Hallgren Roslära (2012)

J. Allen Boone Vän med allt som lever (1974)

Musik som spelats i avsnittet

  • 08.05
    Tape - In Valleys
    Album: Revelationes
    Kompositör: Tape
    Bolag: HÄPNA
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista