Gruvdrift eller rovdrift?

56 min

Om mineraler, mord och misär i Sydafrikas gruvnäring. Vad blev det av löftena om bättre villkor och högre lön efter sommarens massaker i Marikana? Varför har tillgången på världens dyraste mineral inte lyckats lyfta Sydafrika ur fattigdomen? Hör gruvarbetare och aktivister i Chaneng som tröttnat på politikernas tomma ord, och röster från Zambia där ny gruvexploatering väcker både hopp och fruktan.

Den 16 augusti förra året sköts 34 människor till döds i gruvorten Marikana, efter att en strejk urartat och polisstyrkorna öppnat eld mot folkmassan. Händelsen rev upp gamla sår i Sydafrika. Jämförelser gjordes med massakern i Sharpville 1960, då polis dödade 69 demonstranter, något som av många beskrivits som startskottet för upproret mot apartheid. Men situationen som fick gruvarbetarna i Marikana att demonstrera - kräva högre lön, sjukvård och bättre boende - samma situation kan man se i många gruvsamhällen runt om i Sydafrika. Konflikts Malin Olofsson har rest runt i flera byar där gruvbolagen exploaterat marken och människorna.

Efter massakern i Marikana frågade sig många hur detta kunde hända i ett fritt och jämlikt Sydafrika. Varför har landet, 19 år efter Nelson Mandela blev president, inte kommit längre? Klasskillnaderna idag är större än vad de var under apartheidregimen. Bara en av fyra svarta sydafrikaner går ut högstadiet. Och även om det har vuxit fram en svart medel- och överklass, så är andelen fattiga sydafrikaner fortfarande lika stor. Många av dom söker sig till gruvorna för att försöka försörja sina familjer som ofta bor i andra delar av Sydafrika, eller i grannländerna. Och besvikelsen är idag stor bland de grupper som inte fått ta del av inkomsterna från gruvdriften, Sydafrikas viktigaste industri.

I studion för att diskutera detta finns Fredrik Sperling, SVT:s före detta korrespondent i Sydafrika, och Magnus Ericsson, professor i mineralekonomi vid Luleå tekniska universitet och grundare av Raw minerals group, analysföretag specialicerat på gruvbranchen.

Ett av de länder som ibland hålls fram som ett gott exempel inom gruvbranschen är Zambia. Men bilden är splittrad - där finns också samma problem inom gruvbranschen som ses i Sydafrika. Malin Olofsson reste till norra Zambia och fann gigantiska avfallshögar, smältverk som spyr ut avgaser mot intilliggande byar. Men också hopp om att gruvnäringen kan innebära utvecklingen av fattiga samhällen.

Programledare: Kajsa Boglind
Producent: Lotten Collin

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista