Martin Luther Kings dröm fyller 50 år Lundströms Bokradio om politiska tal

44 min

I have a dream! Ett av världens mest kända tal fyller 50 i år. Lundströms Bokradio läser och analyserar Martin Luther Kings tal, tillsammans med författaren och historikern Henrik Berggren och talskrivaren Kristoffer Talltorp. Hör också författaren Tomas Bannerhed om jobbet som referatskrivare och så tar vi tempen på den ryska samtidslitteraturen.

I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin but by the content of their character.

I sommar är det femtio år sedan medborgarrättskämpen Martin Luther King höll sitt tal I Have a Dream i USA. Vi smygstartar jubileumsåret genom att ägna denna legendariska text en närläsning. Hur är talet uppbyggt? Vad har det för litterära kvaliteter? Vad var det som gjorde att det kom att prägla historien så starkt?

Henrik Berggren, författare senast till biografin Underbara dagar framför oss, om Olof Palme, och Kristoffer Talltorp, före detta talskrivare åt Maria Wetterstrand, diskuterar varför Martin Luther Kings tal fick ett sådant genomslag och jämför även med den politiska talekonsten i Sverige; vem skriver politikernas tal, hur ska de snitsas till för att verkligen gripa tag och vem är Sveriges bästa politiska talare genom tiderna?

Från en talekonst till en annan; Augustprisbelönade författaren Tomas Bannerhed jobbar åt Stockholms stad med att sammanfatta vad som sägs i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen. Reporter Sofia Olsson har träffat honom för att få en guidning genom kanslisvenskan.

Dessutom fikar vi med ryska författare; reporter Fredrik Wadström har träffat Olga Slavnikova, redaktör för en färsk debutantantologi, och två av hennes adepter; Irina Bogatyrjova och Boris Pejgin. Fler och fler skriver och vill publicera sig i den enorma ryska nationen – så vart är dess samtidslitteratur på väg?

Böcker som nämns i programmet:

Henrik Berggren: Underbara dagar framför oss. En biografi över Olof Palme. (2010)

Olga Slavnikova red: Cirkelns kvadratur (2013)

Olga Slavnikova: 2017 (2013)

Tomas Bannerhed: Korparna (2011)

Tal som nämns i programmet:

Martin Luther King: I have a Dream 28 augusti 1963

Olof Palme: Radioanförande om invandringen i Sveriges radio 25 december 1965

Maria Wetterstrand: anförande partiledardebatt 26 oktober 2009; partiledardebatt 19 januari 2011

Barack Obama: Segertalet som nyvald president 5 november 2008

Musik som spelats i avsnittet

  • 08.05
    Tape - In Valleys
    Album: Revelationes
    Kompositör: Tape
    Bolag: HÄPNA
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista