Arabisk vår 2013 – Syrien

29 min

Den sista delen av Kulturradions serie Arabisk vår 2013 handlar om Syrien. Landet där ett fullskaligt krig nu rasar. Sedan revolutionen utbröt för två år sen beräknar FN att över 60 000 människor mist livet, och mer än 755 000 personer är på flykt utanför landet. Mona Masri har träffat Tucholskypristagaren Samar Yazbek och andra exilsyrier. Hur påverkar de uppslitande konflikterna poesin, konsten, språket? Och varför är omvärlden så passiv?

Restaurang Carmen på söder i Stockholm har blivit en mötesplats för många exilsyrier bosatta här. Mona Masri går dit med den syriskpalestinske poeten Ghayath Almadhoun. Här pågår diskussioner om hemlandet och våldet som bara tilltar.

Ghayath Almadhoun är idag bosatt i Sverige, men har bestämt sig för att inte skriva om revolutionen. Däremot följer han kriget hemifrån via datorn. Nästan maniskt tittar han på de filmklipp som läggs ut på You Tube och som vittnar om våldet. Hör också Tucholskypristagaren och författaren Samar Yazbek som sett kriget med egna ögon, och den Parisbaserade filmregissören Hala Alabdalla.

De är alla förtvivlade, och övertygade om att inget: livet, politiken eller konsten kommer att förbli detsamma i Syrien. Samtidigt skulle de vilja vara där på plats och själva var en del av upproret.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista