"Skelettkvinnan" – hemma hos

22 min

Hon blev "Skelettkvinnan" med svenska folket i ett av höstens mest uppmärksammade rättsfall. I två program är Verklighetens Magnus Arvidson hemma hos Helena i Bergsjön. Ikväll berättar Helena om händelsen ur sitt perspektiv när polisen plötsligt knackar på dörren till lägenhet och hittar knivar, kranier och skelett. Åklagare och polis bemöter också den kritik Helena har mot utredningen.

När polisen kom till Helenas lägenhet i Bergsjön efter att ha fått ett larm om skottlossning hittades sju kranier, en ryggrad och 300 andra skelettdelar. Där fanns också bl a en bränd skiva med material som skulle få åklagaren att påstå att Helena hade sex med sina skelett – att hon är nekrofil. 

Helena menar att oavsett utgången av rättsfallet så är hon dömd för livet. Hon har hängts ut på nätet, hotats och är nu sjukskriven för bland annat näthat. Efter att ha försökt ta livet av sig och insett att hon inte har något att förlora har Helena börjat sin egen kamp för återupprättelse. 

I första programmet ger Helena sin version av vad som hände, som till slut ledde till att hon försökte ta sitt liv. Åklagare och polis bemöter också den kritik Helena har mot utredningen.

När programmet sändes hade Helena fällts i tingsrätten för brott mot griftefriden och vapenbrott, men friades från nekrofilianklagelserna. Domen överklagades av båda parter till hovrätten. Där friades Helena den 8 oktober 2013 från brott mot griftefriden, men fälldes liksom i tingsrätten för vapenbrott. Detta gör att hon nu kan få tillbaka sina skelett. 

Musik som spelats i avsnittet

 • 18.08
  Birdy Nam Nam - Defiant Order (Original Mix)
  Album: Defiant Order (Original Mix)
  Kompositör: Mickael Dalmoro, Denis Lebouvier, Thomas Parent, Julien Pradeyrol, Nicolas Vadon
  Bolag: OWSLA
 • 18.20
  Kate Boy - Northern Lights
  Album: Northern Lights
  Kompositör: Kate Boy
  Bolag: IAMSOUND RECORDS
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista