Vad händer i hjärnan vid dödsögonblicket?

20 min

Vad händer i hjärnan när vi dör? För några år sedan upptäckte en intensivvårdsläkare, Lakhmir Chawla, en plötslig ökning i hjärnaktivitet hos flera patienter som höll på att dö, efter att hjärtat slutat slå. I programmet hör vi honom och andra forskarröster om vad som möjligen händer vid den toppen. Vi diskuterar också så kallade näradödenupplevelser och forskarna ger sin bild av vad de tror det handlar om. En del av de här forskarintervjuerna ingår musikverket "Efter tidens slut" som uruppfördes i Stockholms konserthus och sänds i P2 Live, onsdag 13 februari.

Det hela började med att två tonsättare, Jonas Bohlin och Johan Ullén tog kontakt, tillsammans med radioproducenten Lotta Erikson. De ville skriva ett klassiskt verk om vad som händer i hjärnan när man dör. Det skulle bli en sorts vetenskapligt svar till den franska kompositören Olivier Messiaens verk, den katolskt inspirerade  "Kvartett för tidens ände", som han skrev när han satt i fångläger under andra världskriget .

Tonsättarna ville inspireras av vad hjärnforskare tror om dödsögonblicket. Framför allt var de väldigt intresserade av en artikel de läst om att hjärnaktiviteten kan öka dramatiskt precis innan vi dör – vad skulle det kunna vara? Kunde det vara själen eller medvetandets som lämnade oss? Det och liknande saker vill de höra vad forskare tänkte om. Intervjuerna skulle de sedan väva in i musiken.

Lena Nordlund intervjuade intensivvårdsläkaren bakom upptäckten, Lakhmir Chawla, och andra personer med stor kunskap om hjärnan, som Oliver Sacks, Joseph LeDoux, Susan Blackmore och svenska Lars Olson, Peter Gärdenfors och Anna Josephson. Några urval av de intervjuerna hörs i dagens Vetandets värld.

Detta Vetandets Värld sändes första gången 13 februari 2013. Imorgon 11 juli återutsänder kommer ett längre samtal med nobelpristagaren Arvid Carlsson, på samma tema.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista