Tjejer som slåss

27 min

- Man blir som en hund som pressas in ett hörn. Till slut kommer man att bita tillbaka och för mig blir det väldigt snabbt, istället för att använda ord använder jag nävarna. Malin som idag är 21 år har slagits sedan hon var tonåring. För ett år sedan polisanmäldes hon för misshandel i tunnelbanan.

- Om man ser mig ser jag inte ut som en kickersbrud. Jag kom ner till Stureplan, jag är väldigt blond och hade höga klackar. Tjejerna som kaxade trodde väl att den här tjejen kommer inte göra något. Hon är inte sån.

I Barnen möter vi tre unga flickor mellan 15 och 21 år som berättar varför de slåss. Malin är en av tjejerna som börjat synas i kriminalstatistiken. Antalet tonårstjejer som misstänks för våldsbrott har fördubblats på tio år. Fler tjejer än tidigare drar sig inte längre för att lösa konflikter med knytnävarna.

Enligt en undersökning från Brottförebygganderådet, där forskare sen 1995, intervjuat elever i årskurs nio om deras utsatthet för brott och brottslighet, ser man inte någon ökning av flickors våld.

Felipe Estrada, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, menar att samhället tidigare inte såg lika hårt på flickors våld som på pojkars våld, medan man idag tenderar att polisanmäla våldsamma flickor i högre grad än tidigare. 
-Pojkars våldsbrott behöver ingen förklaring för det har ansetts naturligt medan flickors våldsbrott kräver en förklaring för att de av samhället uppfattas som annorlunda, främmande, till och med sjuka. 
En flicka slåss inte.

Ett program av Vania Moore Briones

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista