Art’s Birthday Party revisited: Hype Williams, Systraskap, Byetone och J.G. Thirlwell

Här finns inget ljud

Den 12 januari fylldes Södra Teatern i Stockholm av modernitetsälskande musikfans som fick höra häftig elektronisk konstmusik av en mängd olika slag. Från hipsterbandet Hype Williams till den gamle pionjären J.G. Thirlwell, mer känd som Foetus. Dessa artisters konserter, samt Systraskap och Byetone, får vi höra i kvällens P2 Live. Mycket nöje!

Lyssna även på P2 Lives Art's Birthday Party-sändning den 17 januari som innehöll Ida Lundéns verk "R" och direktsända Art's Birthday-konserter från hela Europa:


Läs mer om årets festival och de uppträdande artisterna på

Hype Williams två medlemmar Dean Blunt och Inga Copeland är blygsamma på gränsen till nedlåtande om sin musik och Dean Blunt har till och med hävdat att han inte är tillräckligt smart för att lägga några djupare filosofiska aspekter på det de gör. De ger få intervjuer och är svåra att få att snacka om Hype Williams. Musiken säger desto mer och även om personerna bakom inte tror det finns djup så finner man som lyssnare både humor, djup och en massa smart, flummig hip hop, dubstep och mer därtill.

Electronicapop-duon Systraskap består av Sabina Wärme och Amanda Lindgren. Systraskap skrev sin första låt 2011, släppte sin första EP i år och 2013 kommer deras första fullängdsalbum. Systraskap gör klubbmusik med inslag av allt annat än det självklara, där vilda trumsolon slåss med blåsslingor och förställda röster. Texterna har ett djupt samhällskritiskt budskap som berör allt från orättvisor och ökande klyftor i samhället till varje människas rätt att vara som den vill.

Byetone är den tyske electronica-stjärnan Olaf Bender som är en av grundarna till ett av 00-talets mest inflytelserika etiketter inom den elektroniska musiken – Raster Noton. Byetone live är en hypnotisk upplevelse där musiken i första hand ska trigga lusten att dansa. Det visuella är en viktigt del av framträdandet och avsett att via näthinnan fördjupa den fysiska upplevelsen med rytmiska impulser av ljus och mörker.

J.G. Thirlwell är den Brooklynbaserade kompositören/producenten/artisten som samarbetat med storheter som Nick Cave, Lydia Lunch, Nurse With Wound och Marc Almond. Thirwell är född i Melbourne men bor i New York sedan 1983. Han uppträder under en mängd pseudonymer som Foetus, Manorexia, Steroid Maximus, Baby Zizanie, Hydroze Plus, Clint Ruin och Wiseblood och han har släppt över 30 album med sin egensinniga musik. Hans soloframträdanden under eget namn är ytterst sällsynta och vi är glada att ha lockat denne legendar till Art's Birthday Party 2013 med föreställningen Cholera Nocebo.

19:03-22:00 P2 Live: Art’s birthday party revisited
Återblick på det årliga firandet av konstens födelsedag. Från konserter 12/1, Södra Teatern. Programledare: Per Lindqvist.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista