"Skelettkvinnan" – hämnden

16 min

På nätet är Helena uthängd med namn och bild. Hon pekas ut som psykiskt sjuk, nekrofil, pedofil, kannibal och barnamördare. Mejl och facebook är hackade och kärleksbrev är utlagda för allmän beskådan. När Helena släpptes ur häktet försökte hon begå självmord. Det blev början på kampen för att rentvå sitt namn - och hämnas de som hon anser förstört hennes liv. I två program är Verklighetens Magnus Arvidson hemma hos Helena.

I första programmet ger Helena sin version av vad som hände när polisen ringde på dörren. Åklagare och polis bemöter också den kritik Helena har mot utredningen.

När Helena släpps från häktet inser hon att hennes liv är förändrat för alltid. På nätet är hon uthängd med namn och bild. Hennes olika mejlkonton och facebook är hackade med hjälp av information från förundersökningen och privata kärleksbrev är utlagda för allmän beskådan. 

Huvudtråden om henne på ett forum har över 7000 inlägg. Här och på andra ställen pekas Helena ut som psykiskt sjuk, nekrofil, pedofil, kannibal, barnamördare - ett sexgalet necromonster. 

Också släktingar, till och med barn, läggs ut med namn, adress och personnummer. Hennes bror har redan varit hos Skattemyndigheten för att få skyddad identitet.

På garderobsdörren till Helenas sovrum hänger en snara. Hon har tvistat ihop den av en lampsladd. Den hänger där som en påminnelse om hur nära döden hon var.

Men självmordsförsöket blir vändpunkten. När hon inte har något att förlora bestämmer hon sig för att försöka rentvå sitt namn och få någon slags upprättelse och hämnd. 

Tillsammans med sin pappa och några till har dom en privat spaningsgrupp som kartlägga dom personer på nätet som skriver saker som Helena uppfattar som förtal och hot mot henne. 

När programmet sändes hade Helena fällts i tingsrätten för brott mot griftefriden och vapenbrott, men friades från nekrofilianklagelserna. Domen överklagades av båda parter till hovrätten. Där friades Helena den 8 oktober 2013 från brott mot griftefriden, men fälldes liksom i tingsrätten för vapenbrott. Detta gör att hon nu kan få tillbaka sina skelett. 

Musik som spelats i avsnittet

 • 18.04
  The Irrepressibles - Tears
  Album: Tears
  Kompositör: Okänd
  Bolag: OF NAKED DESIGN
 • 18.16
  Duvchi - Whole Life Tour
  Album: Whole Life Tour
  Kompositör: Jens Duvsjö
  Bolag: COLUMBIA
 • 18.28
  The Magic Numbers - This Is A Song
  Album: This Is A Song
  Kompositör: Romeo Stodart
  Bolag: HEAVENLY
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".