Osäkert om beteenderubbning hos fiskar får ekologiska konsekvenser

19 min

Rester av ångestedämpande medicin som rinner ut i sjöar och vattendrag påverkar fiskars beteende. Abborrar blev osociala, glupskare, modigare, tog större risker om de simmat i vatten med rester av ångestdämpande medicin, jämfört med abborrar som simmat i rent vatten. Frågan är vad det får för konsekvenser för ekosystemet i sjöar.

Det är forskare från Umeå universitet som gjort beteendestudien på abborrar som fått simma i vatten med medicinhalter som motsvarar de halter man uppmätt i Fyrisån i Uppsala, och som vetenskapsradion rapporterade i fredags varnar nu forskarna för att det förändrade fiskbeteende kan få ekologiska konsekvenser.

Enligt limnologen Magnus Appelberg som är prefekt på Sveriges Lantbruksuniversitet är det inte alls säkert att det blir några ekologiska konsekvenser. Han har tidigare undersökt abborrbestånden i sjön Molnbyggen i Dalarna. Molnbyggen beskrevs i slutet på 1990-talet som en död sjö, en miljökatastrof, när forskare uppgav att 80% av abborrhonornas könsorgan var förtvinade. Något miljögift ansågs vara orsaken till kraftiga hormonrubbningar hos fiskarna.

När Magnus Appelberg, då på Fiskeriverket, ledde undersökningarna av fiskbestånden i Molnbyggen och jämföred med andra sjöar, kunde han inte hitta några problem. Skadorna hos abborrarna hade inte fått några mätbara effekter på ekosystemet.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista