Farliga ångor i vallaboden

19 min

Intresset för längdskidåkning får sig en rejäl skjuts när det nu är vinter och snö i så gott som hela landet. Tusentals skidentusiaster står i garage, källare och vallabodar och preparerar sina skidor för att få till det bästa glidet ute i spåren. Kemisten Helena Nilsson vid Örebro universitet har forskat kring de faror som finns förknippade med de moderna fluorbaserade glidvallorna.

Helena Nilsson har under fem år tagit prover på de proffsvallare som ansvarar över landslagsåkarnas skidor och där sett att halterna av skadliga ämnen i blodet kan vara upp till 500 gånger högre jämfört med befolkningen i övrigt. Många av proffsvallarna drabbas regelbundet av så kallad fluorfeber med symptom som liknar dem som uppstår vid kraftig influensa.

Halveringstiderna för de skadliga ämnena ligger på mellan 4-8 år, vilket betyder att fluorlösningarna stannar kvar i kroppen under lång tid. De långsiktiga effekterna av att andas in fluorämnena är ännu inte tillräckligt utredda. Men i en översiktsrapport utgiven av Society of Toxicology nämns en rad misstänkta hälsorisker som konstaterats i djurförsök. Som till exempel hormonförändringar, leverskador, missbildningar på avkomma och förhöjd risk för levercancer.

Förutom kemisten Helena Nilsson så medverkar även längdskidåkaren Bert-Allan Persson, Johnny Viktorsson samt skidvallaförsäljaren Peter Henriksson i programmet.

Reportaget sändes första gången i december 2012

Vetandets Värld om alternativ till glidvalla:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista