Fisken flyr från Hanöbukten

20 min

Något har hänt med ekosystemet i Östersjöns grunda vatten. Ett exempel är Hanöbukten, där fisken inte längre trivs och har flyttat ut på djupare vatten. Det småskaliga yrkesfisket är hotat och myndigheterna konstaterar att den vanliga miljöövervakningen inte räcker till.

 − I det här fallet har vi en ofullständig bild av hur ekosystemet mår i Hanöbukten säger Mats Svensson som är analyschef på havs- och Vattenmyndigheten. Han menar att miljöövervakningen är för grovmaskig och inte har kunnat fånga upp de förändringar som sker. Mats Svensson befarar att ekosystemet nått sin tröskel för stresstålighet och tippat över till nya ekosystembalanser.

Yrkesfiskarna vittnar om att det är dåliga fångster och mer sjuk och skadad fisk än vanligt. Det här drabbar framförallt det småskaliga fisket och yrkesfiskare med mindre båtar som inte kan gå ut på djupare vatten.
 − Jag vill nästan säga att läget är akut nu, säger Olle Viberg på Sveriges fiskares riksförbund.

Länsstyrelsen i Skåne har börjat titta på vad som kan orsaka problemen, men undersökningarna har inte kunnat ge några entydiga svar. Att fisken flyr från de grunda vattnen verkar ha komplexa orsaker.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista