Att sticka en trerummare i Husby

29 min

Åtta veckor tog det att sticka 250 kvm tapeter, kylskåp, rör, element, proppskåp. Nu visas Knitting House, den stickade kopian av en trerumslägenhet i Husby, på Arkitekturmuseet i Stockhlolm. En kärleksförklaring till livet som levts i miljonprogrammets lägenheter i snart 40 år, men också en kritik över det bristande underhållet, varenda skavank och reva stickades in i den exakt uppmätta modellen

Konstnären och arkitekten Elin Strand Ruin och The New Beauty Council initierade projektet tillsammans med bland annat Konstfack men många av de som stickat bor själva i liknande lägenheter i Husby på Järvafältet i Stockholm. Var det som att sticka sitt eget hem? Vilka historier finns invävda i lägenheterna?

Katarina Wikars besökte lägenheten på Oslogatan 8 i Husby hösten 2010 och fick lära sig att varje maska är en människa, och att en stickning kan vara intellektuell.

I programmet medverkar Rohi Kohandani, Naila Kahn, Aazam Rastigar Maghaddam, Fereshteh Ghorayshi. Mevla Topcagic, Maryam Bah, Annika Enqvist, Amica Sundström och Elin Strand Ruin.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".