Det ser ut som elektronika – musik och grafisk form

Här finns inget ljud

Hur tänker grafiska formgivare när de formger ett skivomslag? Skiljer sig skivor från andra grafiska uppdrag? Och hur är det när man både gör musik och form?

Elektroniskt i P2 fokuserar denna gång på hur musiken paketeras och presenteras. I London möter vi Jon Wozencroft som med säker hand formger bolaget Touch grafiska profil. Oftast handlar det om vackra bilder som Jon själv plåtar med sin kamera. Mitt i rusningstrafiken pratar vi också med legenden Peter Saville, ansvarig för Factory Records grafiska uttryck och en sann legend. 

En annan inriktning har tyska skivbolaget Raster-Noton och dess ansvarige designer Olaf Bender. Bolaget har hyllats för sin grafiska form och deras skivor ingår i många museisamlingar. Elektroniskt i P2 fick en pratstund med honom i Berlin. Brittiske Mark Fell lägger ibland ner mer energi och tid på skivomslagen än på musiken han gör.

I veckans program berättar också Mats Almegård om sin japanska favoritlåt just nu. Svenska technoproducenten Rivet berättar om sitt nya alias och om hur livet ändras efter en MC-olycka.

I serien med landskapselektronika tar vi oss till Ångermanland. Björn Eriksson slussar in oss från havet, upp mot fjällen i ”Viken och Ådalen uppströms”.

Musik som spelats i avsnittet

 • 20.00
  Andreas Tilliander - Elektroniskt I P2 Vinjett
  Kompositör: Andreas Tilliander
 • 20.48
  New Order - 5 8 6
  Album: Power Corruption & Lies
  Kompositör: New Order
  Bolag: FACTORY
 • 20.52
  Joy Division - She's Lost Control
  Album: Unknown Pleasures
  Kompositör: Joy Division
  Bolag: FACTORY
 • 21.01
  Snd - Circa 1666
  Album: Clicks & Cuts (2)
  Kompositör: Mark Fell, Mat Steel
  Bolag: MILLE PLATEAUX
 • 21.38
  Mimimi - Lithops
  Kompositör: Mie Kashiwagi Fumi Miyoshi
  Bolag: WHITE LABEL
 • 21.50
  Rivet - Grifter
  Kompositör: Rivet
  Bolag: SKUDGE
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista