Sarajevo 18 år senare

44 min

Karine Mannerfelt återvänder till personer och platser hon besökte under kriget. Sarajevo var belägrat i närmare fyra år mellan 1992 och 1996. Sarajevoborna blev kända för sin värdighet mitt i detta kaos. Men vad hände sen?

– Vi vann belägringen, men förlorade ändå, säger Suada Kapic som allt sedan belägringen jobbat med att skapa ett virtuellt museum över krigsåren.

Bosnien är ännu inte en fungerande stat. Daytonavtalet som slöts i slutet av 1995 gjorde slut på kriget, men inte på konflikten som fortfarande är densamma. Men där finns de som känner sig kallade att försöka reparera det som skadats under kriget. En av dem är Svetlana Broz, barnbarn till det socialistiska Jugoslaviens ledare Josip Broz, kallad Tito. Efter 20 år som hjärtläkare i Serbiens huvudstad Belgrad har hon flyttat till Sarajevo där hon – som hon själv uttrycker det – nu reparerar själar i stället för hjärtan. Följ med Karine Mannerfelt när hon vandrar i sina egna fotspår genom staden hon besökte 1995, mitt under belägringen.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista