Slagen pojke

Här finns inget ljud

Lördag kväll. Larm om femtio kombatanter. Tre unga killar misshandlade. Så ser en vanlig helgkväll ut för ambulanssjuksköterskan Peder Bergman. Sedan 2008 har antalet unga killar som blivit nedslagna på gatan fördubblats. Ändå är det bara drygt hälften som anmäler. Varför är det så? Hur ser vi på unga killar och våld?

 
  – Om vi får ett larm att en kvinna eventuellt blivit våldtagen står det fyra piketbussar där när vi kommer. Om det istället är en kille som blivit nedsparkad är det bara jag som kommer. Killar slåss, det är inget konstigt med det, tänker alla, säger Peder Bergman.

 - Killar har en manlighetsbild som säger den som i leken ger sig får leken tåla och man murar in många känslor som sen får fasansfullt uttryck, säger Sören Sanz från Antivåldsgruppen på Södersjukhuset i Stockholm.

- Fysisk våld är ett utagerande sätt att hand om svåra känslor. Det är inte galningar vi har och göra med utan helt vanliga ungdomar, säger Jakob Andersson som träffar unga i skolorna för att prata om gatuvådet med projektet “Akta huvudet”.


Programmet sändes första gången 6 oktober 2011.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista