Facket lurade städarna

57 min

Om syndikalister som lovade anställning, sålde intyg och blåste sedan städarna på både jobb och pengar. För de drabbade slutade drömmen om ett nytt liv i ett nytt land, i obetalda skatter, konkurs och hot om att förlora uppehållstillståndet.

Samtal i studion med migrationsminister Tobias Billström, Lisa Pelling, doktorand i statsvetenskap vid universitetet i Wien och programchef för tankesmedjan Global Utmaning, och juristen Nadja Hatem, som bistår och företräder migranter.

Under de senaste åren har det varit många arbetsmigranter - bärplockare, bagare, skogsarbetare - som inte fått det som lovats i deras kontrakt. Utan jobb och pengar har de varit tvungna att lämna Sverige, fattigare än när de kom hit.
Vem ställer upp för de svagaste på arbetsmarknaden? Vem kan de vända sig till när t o m med en fackförening lurar dem?

- Det har blivit bättre, färre fall av migranter som utnyttjats, men det finns anledning att se över reglerna och förenkla så att det går att återkalla arbetstillstånd, säger migrationsminister Tobias Billström.

Juristen Nadja Hatem, tycker att det är fel fokus när man beskriver arbetskraftsinvandrarnas situation.

- De som är svagast, är inte bara arbetsmigranter, utan de har ett skyddsbehov och är därför extremt beroende av arbetsgivaren. Om de luras så ser de inget annat alternativ än att stanna kvar, för de anser att de inte kan åka hem.

Lisa Pelling, anser att vissa branscher tycks vara genomruttna och att det är för lätt att fuska med arbetsvillkor och arbetstillstånd. Därför behöver de som kommer hit, få en bättre position, till exempel, kunna ansöka om permanent uppehållstillstånd efter två år i Sverige, istället för som i dag, efter fyra år.

Ett exempel på Migrationsverkets hantering av tillståndsprövning, där verket omprövade sitt beslut, är den ideella föreningen Intikilla. Intikilla utförde städtjänster och där arbetade huvudpersonerna i Lotten Collins reportage. Städkooperativet Intikilla fick först nej på sina ansökningar om arbetstillstånd för 10 personer. Ansökan bedömdes inte som tillräckligt trovärdig, men efter att ha skickat in kompletterande uppgifter fick föreningen godkänt. Migrationsverkets chef för arbetstillståndsenheten, Nina Johansson, förklarar hur det gick till:

Tillägg: Efter vårt program sändes så kontaktades vi av Syndikalisterna (SAC) som meddelade att de tillsatte en internutredning i september och uteslöt Västerorts LS på ett möte den 23 februari. Anledningen till att detta inte kommunicerades förrän efter SR:s avslöjande var enligt SAC att alla lokala samorganisationer skulle få informationen först.

Producent: Kristian Åström
Programledare: Daniela Marquardt 

 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista