Antananarivo – rasslande mynt och sköna rytmer på Madagaskar

Här finns inget ljud
Vi börjar årets ljudresa på Madagaskar, ett land utanför Afrikas östkust kanske mest känt för rik natur och tecknad film. Men Madagaskar räknas som ett av världens fattigaste länder, med djup ekonomisk och politisk kris, bland annat till följd av en statskupp 2009.

Vår reporter Petra Quiding jobbar med journalistik, radio och medieutveckling på den stora ön där människor väntar på demokratiska val och stabilitet. Presidentvalet är planerat till juli 2013. Petra har bott och jobbat i huvudstadens Antananarivo under drygt ett år och tecknar ett ljudporträtt av ett musikaliskt folk.

- Här är alla på ett eller annat sätt involverade i musik, säger Petra Quiding. Om man inte är musiker själv så hjälper man någon som är, sjunger i kör, eller framför karaokespelaren.

Och kanske är det därför som ljuden i staden i sig är musik. Mannen som säljer godis skramlar med pengar i handen i samma takt som någon annan klappar sin händer till en rytmisk melodi. Men som i alla städer finns här oljud också.

Petras ljudtips från Madagaskar

Naïnako, som inleder programmet såg vi en vacker och varm dag på en scen högt över staden, som ligger på ett berg, 1 200 m över havet. Vi var inte förberedda på deras fantastiskt dynamiska musik. Musikstilen kommer från södern, men i Antananarivo blandas tack och lov alla landets olika och underbara stilar.

http://www.youtube.com/watch?v=R--0GzwYJ3I

Mahaleo – ett av de mer internationellt kända banden

http://www.mahaleo.com/

Och här ännu en artist, en av våra favoriter, D´Gary

http://www.lastfm.fr/music/D%27Gary

Och så, Lolo sy tariny med de ständigt aktuella texterna,

http://www.myspace.com/lsnt#!

Linda Volahasiniaina som vi också möter i programmet berättade för mig att hon varit i Sverige. Det var vackert, och kallt, sa hon.

http://www.myspace.com/volahasiniainalinda/music/songs/0-positif-mp3-88458841

Så här kan en Valiha se ut, som Linda spelar på i programmet. Dessa har vi köpt och jag förstår precis vad Linda menar när hon säger att man måste ha tålamod.