Varannan har gått till jobbet sjuk, nu ökar sjuknärvaron

55 min
Karin som jobbar som undersköterska förlorar 1 700 kronor varje gång hon sjukskriver sig. Hon tillhör den grupp som förlorar mest vid en sjukskrivning. Då Karin jobbar natt med extra långa arbetspass kostar en sjukskrivning henne 10% av inkomsten, mot 5% för den som jobbar normala arbetstider. Det är ett stort inkomstbortfall som gör att hon valt att gå till jobbet, trots att hon varit sjuk, flera gånger. Nu under januari och februari då sjukfrånvaron ökar och är rekordstort på landets arbetsplatser, ökar också sjuknärvaron, enligt företagshälsan Previa. Något som tär, både på folkhälsan och lönsamheten inom företagen. Fackförbundet Kommunal och arbetsgivarorganisationen Statens kommuner och landsting, gäster Plånboken.

Bokrean, har den spelat ut sin roll?

Traditionen med den årliga bokrean har funnits i snart 100 år, men har den spelat ut sin roll?  Efter flera års uppgång minskar nu bokförsäljningen. Vad kan sex, mord och e-böcker göra för att vända trenden uppåt igen?

Betala hemma eller inte?

55% av alla de unga vuxna (20-27 år) som bor kvar hemma, efter att de gått ut skolan, betalar inget för boendet. Sofia har jobbat i snart ett år, men först till sommaren börjar hon bidra till hushållsekonomin - ett självklart beslut för Sofia och hennes mamma.

Men hur mycket är det rimligt att kräva av en ungdom som börjat jobba? Bodil Hallin, familjeekonom på Ikanobank, tipsar om hur du som förälder kan tänka.

Pensionsexperten svarar

Mikael Nyman svarar på frågor om din pension.