Det gråa håret – alltid mer tabu än trend

54 min
Grå hårsvall dyker upp och hyllas inom modevärlden med jämna mellanrum, men trenden blir aldrig långlivad. Inte så konstigt. Grått hår anses fortfarande signalera att en persons bäst-föredatum närmar sig med stormsteg. Ett trick för att slippa utsätta sig själv och andra för denna - för många- provocerande kulör är att färga håret. Det är en enorm industri. Mer om hur vi hanterat det gråa håret genom tiderna berättar vi i veckans STIL.

Det första kommersiella hårfärgningspreparatet lanserades 1909 i Paris av en kemist i Paris vid namn Eugène Schueller. Hårfärgen, som var vida bättre än de som fanns tidigare, blev en dundersuccé och kom att ligga till grund för det företag han startade i samma veva – L’Oréal. Det är idag världens största skönhetsföretag.

Många inspirerades av hans framgångar inom hårfärg. I USA grundades till exempel hårfärgningsmärket Clairol som under det sena 1950-talet kom att förändra färgen på miljoner kvinnor (och mäns) hår – och gör det än. Att våga visa sitt gråa hår betraktas fortfarande som något modigt, och kontroversiellt. Det kan den amerikanska författaren Anne Kreamer vittna om. Hon har skrivit boken Going gray - vad jag lärde mig om skönhet, sex, arbete, moderskap, autenticitet, och allt annat som betyder någonting om hur hon lät håret växa ut och bli naturligt grått. Henne har vi ringt upp och pratat med.  I New York har vi träffat den amerikanska skönhetsentreprenören Linda Rodin vars produkter under namnet Rodin Olio Lusso är en favorit bland skönhetsnördar. Hon är också känd för sin enkla elegans: lite smink, stora tonade glasögon, ballerinaskor och det silvergrå håret uppsatt i en knut på huvudet.

Dessutom frågar vi oss hur det kommer sig att svenska kvinnor i en viss (medel)ålder envisas med att klippa sig kort i en praktiskfrisyr á la Maud Olofsson. Den svenske stylisten Tommie X berättar om poängen med utväxter som syns och så får vi höra om ett befriande alternativ för män med flyende hårfästen.