Kino firar internationella kvinnodagen

43 min

Haifaa Al-Mansour är Saudiarabiens första kvinnliga filmregissör. I veckans Kino berättar hon om arbetet med sin hyllade film Den gröna cykeln. Suzanne Osten tittar på tv-serien Girls och pratar kropp och komplex tillsammans med Nina Asarnoj. Karin Arrhenius och Fredrik Edfeldt som gjort den nya svenska filmen Faro kommer till studion. Och så berättar Gunnar Bolin om sina upplevelser på Fespaco-festivalen i Ouagadougou i Burkina Faso - Afrikas största och viktigaste filmfestival.

En ny app som skapar sex sekunder långa filmer, som sedan loopas i oändlighet. Ett nytt verktyg som befäster Ulf Malmros ställning som svensk films sociala medier-kung. Roger Wilson skaffade Vine i veckan.

I helgen har Den gröna Cykeln premiär. Den första Saudiarabiska filmen som gjorts av en kvinna, och dessutom den första långfilm som spelats in i Saudiarabien. Ganska bra jobbat av regissören Haifaa al Mansour, i ett land där kvinnor och män lever skilda liv, kvinnor retuscheras bort ur Ikea-kataloger och inte ens får köra bil. Den gröna cykeln handlar om Wadjda, en tio-årig tjej som gärna vill ha en cykel. Problemet är bara att hon inte får cykla. Just för att hon är tjej och lever i Saudiarabien. Haifaa al Mansour har regisserat filmen om hur längtan efter en hoj utmanar ett helt samhälle. Och Lisa Bergström har träffat henne.

TV-serien Girls har blivit motor i ett flera veckor långt flöde av debattartiklar och krönikor. Texter som påfallande ofta har handlat om seriens skapare Lena Dunham. Dock ganska sällan om det faktum att hon skriver manus, regisserar, spelar huvudrollen och producerar serien. Utan mest har det handlat om hennes vikt och bröst. Så ovanligt är det fortfarande att någon utan de perfekta måtten visas avklädd på tv. Vi på Kino är lite avundsjuka på SVT:s Tv-cirkeln där Johanna Koljonen, Linnea Wikblad och Nour El-Refai diskuterar varje veckas avsnitt av Girls, och bestämde oss för att hitta ett surrogat. Nina Asarnoj styrde stegen till teatergruppen Unga Klara i Stockholm för att prata om kroppar och Girls med konstnärliga ledaren Suzanne Osten.

Ni som brukar lyssna på Kino vet kanske hur förtjusta vi var i den svenska filmen Flickan som kom för några år sedan. Nästa vecka har en ny film av manusförfattaren Karin Arrhenius och regissören Fredrik Edfeldt biopremiär. Faro, heter den. Och handlar på nytt om en ung tjej, men den här gången med en lite mer dramatisk inramning. Pappa och dotter är på flykt undan polisen, eftersom pappan är misstänkt för mord. De flyr långt in i skogen, där tiden liksom stannar upp och ett nästan magiskt tillstånd uppstår. Karin Arrhenius och Fredrik Edfeldt är veckans gäster i Kino-studion.

Ni som lyssnade på Kino förra veckan hörde Gunnar Bolin rapportera direkt från Ouagadougou och afrikas största och viktigaste filmfestival Fespaco. Nu har han satt samman ett lite längre reportage om sina upplevelser i Burkina-Faso. Och vi börjar den 23 februari, på festivalens högtidliga invigning.

Programledare: Roger Wilson
Producent: Lisa Bergström

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".