Säkerhetsnålen – från praktisk till punkig till pynt

54 min

Säkerhetsnålen, så liten och vanlig att vi knappast tänker på den, lyckades under mitten av 1970-talet att sticka hål på konventioner. Under punken blev den en av modets tydligaste symboler för revolt och omkullkastande av gamla ideal. Men hur ser säkerhetsnålens egen historia ut? Om den berättar vi i veckans STIL.

Säkerhetsnålen, som vi känner till den idag, är inte så gammal. Den är närmare bestämt 164 år. Det var nämligen den 10 april 1849 som amerikanen Walter Hunt lämnade in en patentansökan i New York om en ”dress pin”. En sorts dubbelnål med en spiralfjäder och ett litet knäppe som hindrade den från att glida iväg i klänningstyget. Men prototyper till den fanns långt tidigare. Redan de gamla grekerna…zzzzzznark. Men jo, så var det faktiskt. De fäste ihop tygstycken med nålar (som var mer eller mindre säkrade genom spännen och spärrrar) som kallades för fibulae. Men inte ens under antiken var själva nålandet av plagg en ny idé. Den är lika gammal som tanken på att skyla oss med djurhudar och tygstycken. Mer om nålens historia berättar vi i programmet. Liksom om säkerhetsnålens.

Vi har även mött den man som i mitten av 1970-talet började att bära trasiga plagg ihophållna av säkerhetsnålar – Richard Hell. Det är ingen tillfällighet att han har kallats för ”punkens pappa”. Under 70-talet var Richard Hell en av förgrundsgestalterna i New Yorks groende punkvärld. Han spelade i band som Neon Boys, Television och Richard Hell & The Voidoids, vars låt Blank Generation inspirerade Sex Pistols till att skriva låten Pretty Vacant. Ja, Richard Hell har inspirerat till en hel del som har med punkens estetik att göra. På måndag publiceras hans självbiografi I Dreamed I Was a Very Clean Tramp i USA. Om den, och han stil, får vi höra mer om.

Vi har även träffat sångerskan och musikern Nike Markelius, kanske mest känd som trummis i punkbandet Tant Strul. Hon har klätt sig punkigt i över 30 år. Och hon har inga planer på att sluta. Hon berättar om hur hon finner både kraft och självförtroende i punkens plagg. Vi får också höra om en sorts kusin till säkerhetsnålen, broschen. Den ligger inte längre på trendtoppen ifråga om smycken, men det borde den kanske göra. Broschen är en av de mest kommunikativa, och kreativa, accessoarerna som finns. Mer om det berättar journalisten Barbro Hedvall och smyckesdesignern Maria Nilsdotter. Och så har vi träffat den svenska konstnären Stina Opitz som gjort hela klänningar konstruerade av just säkerhetsnålar.

Veckans gäst är dräkthistorikern och författaren Tonie Lewenhaupt.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".