Ångrar du dig?

50 min

En del ångrar att de inte tog chansen. Att de inte tog det där utlandsjobbet, förverkligade sina mest originella idéer, satsade på en ungdomskärlek. Andra ångrar att de gjorde slag i saken, flyttade, sa upp sig eller blev osams med en närstående. Vissa säger att de inte ångrar någonting alls. Men kan det verkligen stämma och är det ens något att eftersträva? Dagens program handlar om vad vi ångrar om vilken funktion det fyller att ångra sig.

67-åriga Mats Wallin ångrar att han inte flyttade utomlands i 20-årsåldern, och att han bytte jobb en gång trots att han trivdes på sin arbetsplats. Mats tycker det är viktigt att reflektera över vad han ångrar för att inte fastna i en känsla av ånger.

I livets slutskede är det vanligt att man ångrar det man aldrig gjorde, drömmar man inte förverkligade. Forskaren Pia Axell anordnar filosofiträffar på äldreboenden runt om i Oslo. För den som snart ska dö är det viktigt att summera sitt liv och försonas med hur det blev, menar hon.

Du som lyssnar kan ringa till det direktsända telefonväkteriet och berätta om vad du ångrar och hur du hanterar dina ångrade beslut. Gäster i studion är psykologen Anna Karlstedt och filosofen Ann Pihlgren.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista