Allt fler äldre i framtiden, men hur ska boendefrågan lösas? Vad är pengar? Och vart försvinner de stulna cyklarna?

55 min

Allt fler lever allt längre. Om 20 år är en fjärdedel av befolkningen över 65 år. Men var ska alla ta vägen då de inte klarar sig själva längre? Finns det boende åt den ökande andelen äldre? På kollektivboendet i Nockeby norr om Stockholm bor det drygt 300 60-102-åringar. Det är ett modernt framtidsboende för den som fyllt 65, där mat, gym och hemtjänst ingår i hyran. Här trivs alla boende bra. Men det är få förunnat att bo på det här sättet. Många äldre blir sittande ensamma i sina hem, då de egentligen skulle behöva både sällskap och vård. Särskilt boende för livets slutskede monteras ned i landets kommuner. Äldreminister Maria Larsson samt Pensionärernas riksorganisations ordförande Curt Persson, gästar Plånboken.

Vad är pengar?


Aldrig har så mycket och snabba pengar varit i omlopp som nu, ändå anses det oartigt att prata om, menar Claes Hembergs som har skrivit boken Vad är pengar? Han gästar Plånboken för att få oss att börja prata om pengar.  

Cyklarna försvinner utomlands

Nu är gatorna cykelvänliga igen i stora delar av landet. Men trots godkända lås och nedskrivna ramnummer kan det vara svårt att få tillbaka cykeln om den blir stulen. Var tar alla stulna cyklar vägen?

Expertfrågor


Hur ska jag omplacera mitt sparande? Den och många andra lyssnarfrågor svarar Plånboken privatekonomiska expert Annika Creutzer på.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista