Härda kroppen med vetenskapens hjälp

20 min

Höga höjder och djupa djup, stark kyla och kraftig värme. På Mittuniversitetet i Östersund finns Environmental Physiology Group vid institutionen för teknik och hållbar utveckling, som studerar hur vi människor påverkas av extremer av olika slag. Nästa vecka bär det av till Nepal för att studera hur kroppen reagerar på den höga höjden i Himalaya.

De använder både sig själva och till exempel skidskyttar, fridykare och bergsklättrare som försökspersoner. Nu beger sig fjorton av dem till Nepal för att använda sig själva som försökspersoner vid bergsklättring i Himalaya. De kommer bland annat att titta på hur mjälten arbetar hos personer som befinner sig på hög höjd.

Runt hälften av forskningen bedrivs hemma i Östersund på de labb som ligger i Vintersportcentrum vid universitetet. Där det finns såväl en dyktank som höghöjdskammare. Vi var med när en grupp studenter som läser idrottsvetenskap gjorde ett köldexperiment som går ut på att kyla en hand i tjugo minuter och sedan studera hur finmotoriken och blodtillförseln påverkas. Det skulle kunna var ett sätt för människor som arbetar utomhus att härda sig inför vintern. Vi människor kan i viss mån träna upp vår förmåga att uthärda stark kyla, värme, höga höjder och djupa djup.

I reportaget från ett labb i Vintersportcentrum i Mittniveristitet i Östersund hör vi Erika Schagatay, profesor i zoofysiologi, Anna Gustavsson, student och Orio Johansson, forskningsassistent.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista