Norge – lösningen på svensk ungdomsarbetslöshet?

30 min

Likt tusentals andra svenska ungdomar vill Nathalie Anteskog pröva lyckan i vårt grannland i väst. Efter utbildning som interaktionsdesigner på Malmö högskola tyckte hon att det var hopplöst att få jobb i Sverige. Nu när hon fick jobb som logistikassistent i Oslo hoppas hon på att skaffa sig en karriär där.

 

Söderhamns kommun, Arbetsförmedlingen och Nordjobb arbetar sedan några år med ett annorlunda grepp för att minska den höga ungdomsarbetslösheten. Satsningen som heter ”Jobbresan”  innebär att de unga arbetslösa får utbildning, praktik och gratis boende den första månaden i Oslo om de flyttar  till Norge för att  arbeta. Sex andra kommuner i Gävleborgs län har anslutit sig till projektet.  

Lukas Brynje från Uppsala åker för andra gången till Norge för att söka lyckan. Förra gången jobbade han i turiststaden Tönsberg och sparade pengar till en resa i Asien. Den här gången hoppas han få jobb på det populära Aker Brygge hamnen i Oslo.  

-Vi i Norden har en gemensam arbetsmarknad som alla nordiska länder har ratificerat sedan många år tillbaka. Och det är tack vara det avtalet som vi kan söka jobb över gränserna precis som vi vill, säger projektansvarige José Pérez Johansson. Han håller inte med bilden som har uppstått i internationella medier om att Sverige håller på att exportera sin ungdomsarbetslöshet till grannlandet.

Men nu verkar det som om Norska Näringslivets Organisation NHO har fått nog. Organisationens huvuddirektör Dag Aanes har sagt att ”Norge kan inte rädda Sverige från ungdomsarbetslösheten”.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista