Programledaren Anja Kontor: - Om du inte är rädd för svaren får du otroliga berättelser

64 min

I Hultling i P4 den här lördagen handlar det om det svåra samtalet, om att vara budbärare eller mottagare. Ari Riabacke har fått ta emot många svåra samtal. Hans far begick självmord, hans mor omkom i en bilolycka och när han var omkring de trettio förlorade han sin hustru i cancer och stod plötsligt ensam med en 2-åring och en sex veckor gammal bebis. Idag känner han sig lyckligt lottad. Hur? Hör honom berätta. Läkaren Claes Hultling kämpar för att alla inom vården ska våga ta det svåra samtalet, våga vara själsliga barnmorskor och förlösa människor i sin sorg. Varför? Det berättar han på lördag.

Just nu sänds en programserie i Sveriges Television som heter När livet vänder. Där träffar programledaren Anja Kontor åtta personer som alla varit med om svåra förluster. Psykologen Birgitta Wiking Boman berättar om ledarutbildningarna hon håller för chefer i det svåra samtalet. För vad säger man när företaget måste göra sig av med folk eller en medarbetare är i kris och inte klarar sina arbetsuppgifter?

Birgitta Granberg ger oss som vanligt sin 88-åriga syn på ämnet. Den här gången berättar hon om ett svårt samtal från sin tid som lärare – om när Erik 8 år förlorade sin far och ändå kom till skolan nästa dag.

KATARINA HULTLING:

Sedan den gången har jag alltid hört av mig när jag nåtts av sorgebesked. Jag har sagt att jag inte vet vad jag ska säga men att jag hör av mig för att säga just det… och att jag finns där om det skulle behövas. Det har fungerat. Varje gång hittills. Jag tror det är väldigt få som vill vara ensamma i sin sorg eller smärta. Vi vill prata och bearbeta.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista