A Clockwork Orange – en av tidernas mest trendskapande filmer

54 min

A Clockwork Orange är en film som kan konkurrera med Frukost på Tiffany’s ifråga om att genomsyra populärkulturen på olika vis, inte minst tack vare dess spektakulära kläder och kosmetik. Vi säger bara - ögonfransarna. Sedan denna film, regisserad av Stanley Kubrick, hade premiär 1971 har den refererats till inom mode, musik, film och tv. Mer om filmens trendsättande detaljer berättar vi om i veckans STIL.

Filmen A Clockwork Orange är baserad på en roman av den brittiske författaren Anthony Burgess med samma namn, från 1962.  I båda berättas historien om Alex, en smart och vältalig ung man i ett framtida Storbritannien som älskar att lyssna på Beethoven. Han gillar också att praktisera vad som kallas för ”ultravåld” – misshandel, rån och våldtäkter tillsammans med sina tre kompisar.  De hänger ofta på ”Korova Milk Bar”, en något tveksam inrättning där det serveras ”moloko-plus”, det vill säga mjölk spetsad med olika typer av droger. 

De kallar sig för ”The Droogs” (eller ”dragisar” i den svenska översättningen) och utmärker sig tydligt genom en gemensam uniform bestående av vita skjortor och vita vida byxor, nedstoppade i svarta grova kängor. En kombination av 60-talets futuristiska space age mode och traditionella manliga maktsymboler. Mer om den blandningen berättar vi programmet. Vi får också höra historien om ett annat vitt plagg som förekommer i filmen och som många artister har valt att posera i (inte minst Kanye West, alldeles nyligen) – tvångströjan.

I New York har vi träffat en av världens främsta makeupartister, den svenska Brigitte Reiss-Andersen. Hon berättar mer om sin långa och enormt framgångsrika karriär. Och om poängen med markerade ögon med mycket mejk och falska fransar, en av vårens stora trender.

Vi tar också upp filmens mest centrala musikstycke, Ludwig van Beethovens nionde symfoni. Varför är den en sådan hit inom den klassiska musiken? Dirigenten Stefan Solyom som just dirigerat stycket berättar. Och så har vi ringt upp den holländske konstnären Herman Makkink, mannen bakom filmens allra största fallossymbol, en penis i porslin. Hur gick hans tankar, egentligen?

Veckans gäst är Mårten Blomkvist, filmjournalist på Dagens Nyheter

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista