Nätet som terapirum

20 min

Kognitiv beteendeterapi, KBT, via nätet erbjuds inom den offentliga vården mot folksjukdomarna depression och ångestsyndrom. Det forskas till och med om appar ska kunna ersätta en del terapisessioner vid depression. Stefan Jansson fick hjälp mot sin panikångest. Han gick i terapi via nätet och saknade inte det personliga mötet mellan fyra ögon.

Nu när psykologer satsar på internet och appar - vad händer då med diagnosen, som rimligen borde föregå all behandling? Behövs inte den personliga kontakten mellan klient och terapeut? Och hur får man snabbast en diagnos - och behandling? Gerhard Andersson, professor i klinisk psykologi och pionjär inom internetbehandling, intervjuas.

Många studier har visat att internetbehandling fungerar bättre än ingen behandling alls. I ett 10-tal svenska och internationella studier har direkta jämförelser gjorts och de studierna har visat att KBT via nätet är lika effektivt som ansikte-mot-ansiktebehandling. Elisabet Nyström tyckte att terapin över nätet var personlig. Men självstudier med stöd från psykolog via nätet passar förstås inte alla. Gerhard Andersson tror på en blandform.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista