Kino: Kon-Tiki, Ken Loach och Brasse om Bäst före

45 min

I veckans Kino driver vi på en flotte av balsaträ mot Norges största filmsuccé någonsin. Det är dags för den svenska filmpubliken att få följa med på Kon-Tiki, och vi har mött regissörsparet bakom filmen Joachim Rönning och Espen Sandberg. Vi spekulerar kring tv-serien Veronica Mars återkomst som långfilm. Vi har dessutom pratat med den brittiske regissören Ken Loach, som i sin nya dokumentär The Spirit of 45 har lösningen på den globala ekonomiska krisen. Författaren och debattören Ann Heberlein berättar vilken film hon Och så berättar skådespelaren Brasse Brännström och regissören Mats Arehn om pensionärsdramakomedin Bäst före.

Den norska filmen Kon-Tiki blev utan Oscar men kan förmodligen ändå räkna med en stor internationell publik när den under de närmaste veckorna går upp på biografer runtom i världen. Filmen skildrar på vad man nästan skulle kunna kalla ett Indiana Jones-vis den norska upptäcktsresanden Thor Heyerdahl och hans kollegor under en vår och sommar, då de befann sig på drift på öppet hav, under den  atlantexpeditionen med flotten Kon-Tiki, där man skulle bevisa att det gick att ta sig från sydamerika till Polynesien med en primitiv farkost.

När Kinos Thella Johnson träffade Kon-Tikis två regissörer Joachim Rönning och Espen Sandberg, på Göteborgs filmfestival för knappt två månader sedan, så hade de också varit borta hemifrån under en lång period, om än under bekvämare omständigheter än filmens huvudpersoner.

78 år gammal är den brittiske vänsterregissören Ken Loach fortfarande både produktiv och politiskt övertygad. Han har blivit känd genom arbetarklasskildringar som Kes - Falken, Riff Raff eller nu senast komedin Änglarnas andel. Och i sin nya dokumentär, The Spirit of 45, som hade brittisk premiär förra helgen, hävdar han att lösningen på dagens ekonomiska kris finns i det förflutna, närmare bestämt tiden efter andra världskriget i Storbritannien, en tid då det var kollektivism och statligt ägande som var metoden för att utrota fattigdomen. Som till exempel statsägda gruvor och järnväg. Och grundandet av NHS, den brittiska statliga sjukvården. Roger Wilson har träffat Loach, och Gunnar Bolin summerar reaktionerna i Storbritannien.

Vår programpunkt Om igen handlar om vilken film man har sett flest gånger. Den här veckan berättar författaren, debattören och lektorn i etik, Ann Heberlein, vilken film hon sett flest gånger. Det visade sig vara en ganska ny film, från 2007, regisserad av Sean Penn. Berättelsen om en ung man som bestämmer sig för att lämna sitt vardagsliv, och istället ge sig ut i naturen för att vara en del av något större än vårt moderna samhälle...Into The Wild. Reporter: Saman Bakhtiari.

Bäst före är en ny svensk film om om manlig kris och utveckling runt sextio. Det är regissören Mats Arehn som gjort dramakomedin om tre vänner som brottas med skilsmässor, prostataproblem och pensionering. Och det verkar  som om det finns ett sug efter skildringar av något annat än ungdomsliv, under året har pensionärskärleken i Marigold Hotel och det långa äktenskapets nytändning i Hope Springs lockat publik. Och Hanekes Amour fick ju en Oscar för skildringen av kärlek i livets slutskede. Kanske ser vi en ny vår för filmer om livets höst. Nina Asarnoj träffade Brasse Brännström som spelar huvudrollen i Bäst före för att tala om det han kallar för de senaste tjugo årens åldersdiskriminering på bio.

Programledare: Roger Wilson
Producent: Lisa Bergström

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".