Det knorrar igen. Ny-acid är här.

Här finns inget ljud

Acidmusiken föddes i Chicago i slutet av 80-talet. Den upplevde en ny höjdpunkt när den landade i Europa. Under några år har den legat lågt. Men nu är ny-aciden här med artister som Recondite, Tin Man och Dungeon Acid.

Den lilla synthen TB-303 var tänkt att ersätta basisten i bandet när den lanserades under 1980-talet. Det blev det aldrig tal om. Ljuden var alldeles för skruvade för att passa i en rocksättning. Istället blev det de elektroniska pionjärerna som tog hand om TB-303:ans svajande ljud och gjorde det till grundstommen i en musikstil som skulle komma att kallas acid.

Sedan något år tillbaka bubblar det åter av liv inom acid-scenen. Med skivan "Neo Acid" definierade Tin Man sin samtid. Elektroniskt i P2 lägger denna veckan örat mot ny-acidrörelsen.

Hanna Kihlander firar att våren kommit och berättar vilket soundtrack hon väljer till de varmare dagarna. I Landskapselektronika-serien ger Erik Enocksson Halland ett soundtrack i och med "Jag har saltet i mitt blod". Dessutom kollar vi in vad Motoko Allison Chanic har för sig.

Musik som spelats i avsnittet

 • 20.00
  Andreas Tilliander - Elektroniskt I P2 Vinjett
  Kompositör: Andreas Tilliander
 • 20.03
  Luke Vibert - I Love Acid
  Album: Yoseph
  Kompositör: Luke Vibert
  Bolag: WARP
 • 20.09
  Plastikman - Pakard
  Album: Artifakts (Bc)
  Kompositör: Richie Hawtin
  Bolag: NOVAMUTE
 • 21.47
  Andreas Tilliander - Nyfiken På
  Kompositör: Andreas Tilliander
 • 21.50
  Motoko Allison Chanic - Ortho G (Chanic's Deep Glitch Rmx) Edit
  Kompositör: Motoko Allison Chanic
  Bolag: Label Missing
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".