Kurdisk sång, persisk pop och gyllene jazzexplosioner

Här finns inget ljud

Tisdag i P2 Live betyder folk- och världsmusik och jazz! I kvällens program får vi höra kurdiska sånger med Rojin Sidan, och persisk pop med Bijan Mortazavi - bägge konserterna inspelade i mars 2012 i Berwaldhallen i Stockholm. Vi får därefter höra två konserter från Stockholms jazzfestival i oktober 2012: Gretchen Parlato och Marius Neset Golden Explosion. Mycket nöje!

Nu i veckan firas Nouroz - det persiska nyåret - och förra årets Nouroz gavs i Berwaldhallen konserter med bl a Rojin och Bijan Mortazavi. Vi hör båda dessa konserter och startar med Rojin, den framgångsrika kurdiska sångerskan vars musikaliska grund bygger på den traditionellt kurdiska folkmusiken, men hon sjunger även bitvis turkiska kompositioner. Under senare år har hon blivit mycket uppmärksammad i Turkiet såväl som internationellt för att hon för in element av pop och etniska uttryck från andra kulturer som hon smälter samman till en dansant och medryckande musik.

På samma scen samma kväll kom också  Bijan Mortazavi - en mångsidig musiker med rötterna i klassisk iransk musik och som uppträdde tillsammans med en 18-manna orkester. Som 3-åring började Bijan sin musikutbildning inom olika instrument och det som gör honom unik idag är att han har förmågan att spela alla instrument som används i hans arrangemang.

Norouz är förresten benämningen på det iranska, kurdiska, afghanska och tadzjikiska nyåret och stavas på lite olika sätt beroende på språk och dialekt.  Vi säger så hejdå till vintern och hälsar våren välkommen.

Vi tar oss sedan från Berwaldhallen men håller oss kvar i Stockholm och jazzfestivalen som var i början av oktober. En publikfavorit var Gretchen Parlato. En modern, New York-baserad jazzvokalist som på bara några år blivit ett av de riktigt stora namnen. Född 1976 i Los Angeles, slog igenom på bred front 2009. Hon har samarbetat med namn som Wayne Shorter, Terri Lyne Carrington och Esperanza Spalding och vunnit en rad priser. Och trots namnet  har hon faktiskt svenskt påbrå.

På jazzklubb Fasching samma vecka och samma festival hör vi den norske saxofonisten Marius Neset and Golden Explosion. Han har uppmärksammats internationellt de senaste åren för sin framträdande roll i succégruppen JazzKamikaze men också som solist. Hans kompositioner är inspirerade av såväl Zappa som Stravinsky.

Text: Marie Vesterholm

19:03-22:00 P2 Live: Kurdisk sång, persisk pop och gyllene explosioner
1. Kurdiska sånger med Rojin Sidan, Berwaldhallen, 25/3 2012.

2. Persisk pop med Bijan Mortazavi, del 1 från Berwaldhallen, 25/3 2012.

3. Från Stockholms jazzfestival med bl a Gretchen Parlato, konserthuset Stockholm 6/10 2012 och Marius Neset Golden Explosion, konsert Fasching 3/10 2012

Musik som spelats i avsnittet

 • 20.37
  Gretchen Parlato - Blue In Green
  Kompositör: Bill Evans
 • 20.51
  Marius Neset Golden Explosion - Saxophone Intermezzo/City On Fire
  Kompositör: Mariut Neset, Daniel Davidsson
 • 21.11
  Marius Neset Golden Explosion - Island Of Light/Old Poison
  Kompositör: Marius Neset
 • 21.28
  Marius Neset Golden Explosion - Golden Explosion
  Kompositör: Marius Neset
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".