Körkort trots synfältsbortfall

20 min

Kan det vara möjligt att få tillbaka sitt körkort trots att man drabbats av så kallat synfältsbortfall? Ja, kanske. I andra EU-länder är det redan en realitet. Här i Sverige pågår diskussionerna som bäst, och parallellt så byggs en bilsimulator som skulle kunna användas för ändamålet.

 Synfältsbortfall innebär ofta att man tappar synen i ögonvrårna. Det är främst personer som drabbats av diabetes, stroke och glaucom(grön starr) som får de här synförändringarna. Idag leder de i allmänhet till indragna körkort, men många personer överklagar och söker dispens för att köra bil. De menar att det kan gå att kompensera bristerna i synen med att till exempel röra mer frekvent på huvudet.

 I Nederländerna kan man redan idag göra en speciell uppkörning för att testa om det stämmer i det enskilda fallet. Här i Sverige arbetar bland andra Glaucomförbundet för en ändrad inställning, och kanske är den på gång. Nyligen hölls ett seminarium där forskare från olika delar av världen diskuterade frågan. Om Sverige följer efter så blir det sannolikt i form av körprov i bilsimulator. Den finns redan, men behöver ett års arbete och därtill pengar, för att vara klar för allmänt bruk.

I Vetandets Värld från Seminariet om Körkort och synfältsbortfall hör vi, Lars Steen, Glaucomförbundet, Mark Tant,Belgien, medlem i EU körkortskommitté, Bart Mellis-Dankers, Nederländernas synrehabiliteringscenter, Lars Englund, chefläkare vid Trafikverkets trafikmedicinska råd, samt Björn Peters, forskare på VTI som ansvarar för simulatorbygget.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista