Pop Art Design på Louisiana i Köpenhamn och Lazee i debatt om kultur som välgörenhet

44 min

Förändrar popkonsten fortfarande världen? Vårens stora utställning på Louisiana, Pop Art Design, visar ett stort antal verk av kändiskonstnärer som Claes Oldenburg, Roy Lichtenstein och Andy Warhol tillsammans med föremål och möbler av designers som Ettore Sottsass och bröderna Castiglioni. Att popkonsten förändrade världen råder inget tvivel om, men vad säger den oss ett femtio år senare? Hör Dennis Dahlqvist och Linda Fagerström i veckans kritikersamtal.

På lördag är det dags igen för det globala kultureventet Earth Hour. Under en timme uppmanas människor att släcka ljuset för att uppmärksamma klimatfrågan. Artister över hela världen deltar; i Sverige har till exempel rapparen Lazee utmanat kollegorna Timbuktu och Adam Tensta med löftet att klä sig i rosa skor och byxor upp till armhålan om dom i sin tur åker kommunalt under en månad.

Vad händer när kultur blir välgörenhet? Och har tillställningar som Earth Hour någon egentlig betydelse? Debatt mellan Lazee, författaren Johan Norberg, Mariann Eriksson från Världsnaturfonden och filmaren Bosse Lindqvist, vars dokumentärfilm "Hit med pengarna" undersöker rockstjärnorna Bob Geldofs och Bonos biståndsarbete för Afrika.

Dessutom har den nya Disneyfilmen "Oz - The Great and Powerful" haft Sverigepremiär i helgen, med kortväxta som exotiska varelser i sagovärlden. Nu reagerar de kortväxta mot att de oftast skildras nedsättande i populärkulturen.


Programledare Lena Birgersdotter

Reporter/Researcher: Joachim Sundell

Reporter/Sändningsproducent: Ann Jornéus

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista