Madam CJ Walker – historisk rekordhållare i hårvård

54 min

I veckans STIL ska vi titta närmare på en världsrekordhållare i skönhet, Madam Walker. Hon blev nämligen den första kvinnliga miljonären i USA. Och det genom att sälja hårvårdsprodukter. Förmögenheten, den tjänade hon ihop helt på egen hand - mot alla odds. För Madam Walker - eller Sarah Breedlove Williams (1867-1919) som hon från början hette - var nämligen dotter till slavar i den amerikanska södern.

Sarah Breedlove Williams var det första av sex syskon att födas fri 1867, fem år efter det att USA:s president Abraham Lincoln avskaffade slaveriet i USA. Hon växte upp på en före detta bomullsplantage i Louisiana och hade ett tufft liv under många år. Först vid 37 års ålder vände det och hon gjorde en karriär som få andra gjort. Om någon. Utan formell utbildning lyckades hon tjäna mer pengar än de flesta vita män i toppositioner. Inte minst lyckades hon förbättra livet för tusentals kvinnor som arbetade för henne. Och det genom att ge sig in i den spirande skönhetsindustrin. När hon avled lämnade hon efter sig ett blomstrande skönhetsföretag – ”Madam C.J. Walker Manufacturing Company” – vars omsättning var långt större än alla de som då fanns i Paris – sammanlagt.

Det hela hängde på håret. Madam Walkers hår var torrt och tunt med stora kala fläckar på hjässan. Det var hon inte ensam om. Många svarta kvinnor led av samma saker, om inte värre än så, vid den tiden. Mjäll, löss, eksem, svamp och håravfall var vanligt förekommande på grund av dålig kost och hygien. Man tvättade inte håret särskilt ofta. Och så slet man på det genom att försöka räta ut det så det skulle bli långt, rakt och blankt. Som vita kvinnors. Men det var inte Madam Walkers avsikt. Hon ville få hår att växa och bli rent och vackert. Och det lyckades hon med genom produkter som ”Wonderful Hairgrower”. Hon var sina produkters bästa marknadsförare.

Hela år 1907 tillbringade hon på försäljningsturné runt om i USA och lyckades dra in hela 600 000 kronor, i dagens penningvärde. Bara manliga, vita, toppdirektörer hade högre lön än så. Året därpå hade hon fördubblat inkomsten. 1909 ökade den med ytterligare 25 procent. 1910 hade hon skaffat sig 1000 agenter över USA som sålde hennes hårvårdsprodukter. 

Hon skaffade sig snygga kläder, tjusiga bilar och vackra ståtliga hem. Men hon glömde aldrig sin bakgrund. Hon arbetade aktivt för svartas rättigheter. Hon stödde kampanjer mot lynchning, lobbade för bättre behandling av svarta soldater under första världskriget och i Indianapolis i Indiana lät hon bygga ett jättelikt huskomplex – The Madam Walker Building– som sedan 1991 är K-märkt. Där kunde svarta bland annat gå på bio utan att betala högre biljettpris än vita, som de annars fick göra. I programmet berättar vi mer om denna remarkabla rekordhållare. Vi har bland annat ringt upp hennes barnbarnsbarn A’Lelia Bundles, som skrivit biografin On her own ground: The life and times of Madam Walker.

Vi har även träffat journalisten och dokumentärfilmaren Christina Höglund vars dokumentär (Vikten av) hår nyligen hade premiär på Folkets Bio. I den berättar hon om när hon plötsligt fick alopeci, en medicinsk åkomma som gör att man helt eller fläckvis tappar sitt hår. Hur lyckades hon återuppfinna sig själv? Och så har vi besökt Sussi Norell, som säljer smink och skönhetsprodukter från sitt hem idag.

Veckans gäst är Anita Radón, lektor på företagsekonomiska institutionen vid Stockholms universitet.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista