Massvaccinering av 5,8 miljoner svenskar studeras i detalj

20 min

Hur kommer det sig att det i Sverige kan vara besvärligt att följa upp vad som hände under massvaccineringen 2009 mot den sk. svininfluensan, AH1N1? Läkemedelsverket vill undersöka mer exakt vilka som drabbats av narkolepsi efter vaccinationen och om det kan finnas andra biverkningar av vaccinet Pandemrix. Men det saknas nationell samordning av registreringen av de vaccinerade, vilket innebär att bara sju landsting finns med i studien.

 Tillhör du de 5,8 miljoner svenskar som bor i Norrbotten, Värmland, Östergötland, Stockholm, Västra Götaland, Kalmar och Skåne så ingår du i den hittills största vaccinregisterstudien i Sverige. Du ingår oavsett om du vaccinerat dig eller inte. Såvida du inte efter annonser i lokalpressen anmälde till Läkemedelsverket att du ville bli avregistrerad.

Om själva metoden, och inte resultatet i studien, handlar det om idag i Vetandets värld. Medicinreporter Annika Östman mötte för några veckor sedan Ingemar Persson, seniorexpert på Läkemedelsverket, som lett studien, samt docent Nils Feltelius som samordnar övriga studier kring biverkan narkolepsi. Den biverkan som man hittills upptäckt drabbat flera tonåringar, och innebär ofrivilligt insomnande eller att man tappar kontrollen över sina muskler tex. om man skrattar.

Nu vill Läkemedelsverket undersöka mer exakt vilka som drabbats, och om det även kan finnas andra biverkningarn av Pandemrix, det vaccinet som användes. Ett vaccin som hade ett hjälpmedel, en så kallad adjuvans, som innehöll skvalén.

För att få en tydligare bild har Läkemedelsverket samkört vaccininformationen med andra register för att reda ut ålder, kön, födelsort, tidigare sjukdomar, graviditet och inkomst. Det register man har tittat i är patient-, läkemedels-, födelse-,cancer-, dödsorsaksregister samt hos SCB tittat på inkomst och födelseland.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".