Vargrapparen från Borlänge

14 min

Han har släppt en musikvideo där det ser ut som han slår ihjäl en jägare. En protest mot de som han kallar för varghatare. Bara det att han bor mitt ibland dem. Möt Follow Him to the End of the Desert.

I början av februari i år beslutade kammarrätten i Stockholm att jakten på varg i Sverige stoppas, tills dess att frågan prövats av förvaltningsrätten. 

Men den infekterade vargfrågan fortsätter att engagera, och varje gång en varg noteras nära människor och djur kommer kraven på att den ska skjutas. Eller räddas. 

Ofta beskrivs det som en Stockholm mot landet-grej. Där de styrande i Stockholm vill ha vargen kvar av sentimentala skäl medan folket ute i landet som lever nära den vill få bort den. 

Men nu kommer ett aggressivt angrepp mot de så kallade varghatarna, inifrån vargkritikernas starkaste fäste. En rappare i Borlänge, i varglänet Dalarna, släppte för några veckor sedan en musikvideo där det ser ut som att han slår ihjäl en jägare. 

Han kallar sig för Follow Him to the End of the Desert. Han är – vargrapparen. Reporter är Paloma Vangpreecha.

I reportaget beskriver de medverkande hur de spårar en varg och "tittar lite hur den rör sig". Syftet, menar de, är att få koll på eventuella tjuvjägare. Det är olagligt i Sverige att utan tillstånd ofreda varg, det vill säga störa och förfölja. Huruvida de medverkande gör sig skyldiga till lagbrott i det här fallet är inget som Verkligheten i P3 kan sätta sig till doms över.   

Musik som spelats i avsnittet

 • 18.03
  Vaz (Sv) - Miss Frost
  Album: Miss Frost
  Kompositör: Cecilia Vaz, Jenny Vaz
  Bolag: SWEDEN MUSIC
 • 18.14
  Birdy Nam Nam - Defiant Order (Original Mix)
  Album: Defiant Order (Original Mix)
  Kompositör: Mickael Dalmoro, Denis Lebouvier, Thomas Parent, Julien Pradeyrol, Nicolas Vadon
  Bolag: OWSLA
 • 18.24
  Local Natives - Ceilings
  Album: Hummingbird
  Kompositör: Local Natives
  Bolag: INFECTIOUS RECORDS INC
 • 18.27
  Klangkarussell - Sonnentanz
  Album: Sonnentanz
  Kompositör: Klangkarussell
  Bolag: UNIVERSAL MUSIC
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista