Drönardöden

56 min

Om drönarkriget där gränsen mellan civila och stridande suddats ut. Vem är skyldig och vem är oskyldig när dödsdomen kommer från ett obemannat flygplan? Hör om Al-Qaidaflaggor och bilvrak, om 16-åringen som blev ett misstag, och om journalisten som USA vill hålla kvar i fängelset. 

Usas president Barak Obama fick mycket internationell uppskattning när han förbjöd tortyr och förbjöds de CIAs hemliga fängelser som använts kampen mot terrorismen. Men på en punkt har han inte bara fortsatt utan också kraftigt trappat upp en mycket kontroversiell del av terrorbekämpningen. Antalet drönarattacker mångdubblades under Obamas första mandatperiod och fortsätter att öka.

Ett av de länder som drabbats av flest drönarattacker är Jemen. Landet hamnade i världens blickfång 2009 då flera terrorattacker spårades dit - ett exempel var den så kallade kalsongbombaren som nästan lyckades spränga ett amerikanskt passagerarplan i luften med hjälp av en bomb i underkläderna efter att ha blivit tränad av Al-Qaida i Jemen.

För att handskas med vad den amerikanska administrationen såg som Al Qaidas nya fäste träffade Barak Obamas dåvarande säkerhetsrådgivare John Brennan och Jemens president Ali Abdullah Saleh samma år en hemlig överenskommelse. Enligt protokoll som läckt ut via Wikilieaks lämnade Jemens president helt över eller, som det står - outsourcade - ansvaret för terrorkriget i Jemen till USA. USA fick bland annat obegränsat tillträde till Jemens luftrum.

Sedan dess har Obama-administrationen utfört ett stort antal drönarattacker mot Jemen, attacker som på hemmaplan ofta hyllats som framgångsrikt oskadliggörande av Al-Qaidaledare. Men i Jemen växer missnöjet i takt med att också civila dödas - och ibland också regimmotståndare. Kan det vara så att den jemenitiska regeringen ibland samarbetar med USA för att göra sig av med misshagliga medborgare? Och vem bär ansvar när civila dödas i det som på amerikanskt militärspråk kallas collateral damage - icke avsedd skada?

Sveriges Radios reportrar Lotten Collin och Daniel Öhman gav sig ut på en resa mellan missilhål i jeminitiska bergsbyar där invånarna kräver svar på sina frågor om varför deras anhöriga fallit offer för drönardöden.

Tidigare Konflikt-sändningar om USA:s drönarkrig:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".