Donatorn - den okände välgöraren

50 min

Joanna Meier är 31 år och har två barn. Och kanske snart fler som inte kommer tillhöra hennes familj. Hon har donerat ägg två gånger och är beredd på att bli uppsökt av något barn i framtiden. Hon har alltid haft viljan att hjälpa andra och också gett blod och skrivit på för att donera sina organ när hon dör. Många av de som donerar könsceller, ägg eller spermier, vill göra andra och samhället en tjänst. I Sverige är ersättningen låg och bristen på särskilt äggdonatorer stor. Dagens program handlar om vilka som väljer att donera och varför de gör det. Ny forskning visar att donatorerna är mer stabila, mogna och sociala jämfört med genomsnittet, och många donerar även blod, benmärg etc.

Maria Haking och Ulla Ravell är två av de som har registrerat sig för helkroppsdonation. Det innebär att när de dör kommer studerande på läkarlinjen att få använda deras kroppar i anatomiutbildningen. Det var inget svårt beslut att ta, berättar Maria, hon är frisk och tycker att det känns bra att i framtiden få vara med och utbilda nya generationer läkare. För Ulla känns det fint att kunna skänka kroppen till universitetet där hennes dotter gått.

Gäster i programmet är Gunilla Sydsjö, professor i reproduktionsforskning vid Linköpings universitet, Nils-Eric Sahlin, professor i medicinsk etik vid Lunds universitet samt Bengt Winblad, ansvarig för donationsregistret på Karolinska Institutet.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".