Persisk världsmusik och pop möter svensk fusion: Hamed Nikpay, Bijan Mortazavi och Svenska Kaputt

Här finns inget ljud

Tisdagkvällens P2 live innebär tre timmar musik från olika håll, både geografiskt och stilmässigt - för även om man kan placera musiken på kartan betyder det knappast att musiken stannar där man sätter den! Det är nouroz, persiskt nyår, och redan förra veckan startade vi firandet med kurdisk sång och persisk världsmusik med Bijan Mortazavi. Den linjen fortsätter vi med - det är ju nyår! Förutom andra delen av Bijan Mortazavi-konserten innehåller programmet en konsert med Hamed Nikpay, en inspelning från Kista Världsmusikfestival 2012, samt en konsert med saxofonisten Jonas Kullhammars grupp Svenska Kaputt på Fasching i Stockholm från 1 mars i år. Läs mer och lyssna på smakprov från de olika konserterna:

Nouroz är benämningen på det iranska, kurdiska, afghanska och tadzjikiska nyåret och stavas på lite olika sätt beroende på språk och dialekt. Vi säger så hejdå till vintern och hälsar våren välkommen med Hamed Nikpay - persisk världsmusik i en inspelning från Kista Världsmusikfestival i Kulturhuset, Stockholm 30:e november. Hamed Nikpay började sin bildningsväg i Iran redan som 7-8-åring genom sin mor, som lärde honom sjunga persiska sånger. Han lärde sig spela tar och setar, innan han började studera komposition och västerländsk konstmusik i Teheran. 2005 flyttade han till USA och började jobba med egna projekt. I Iran samarbetade han med olika fusionmusiker men också sufimusiker, alltså med två helt olika typer av musik. Så han bestämde sig för att arbeta med dessa två olika musiktänkanden och olika sätt att arrangera musik. Han förde in musik från Andalusien i Spanien, qawwalisång från Pakistan, sjöng inte exakt så man gör men använde de olika röstklangerna och experimenterade för att hitta en ny egen stil. Det viktigaste var de sångtexter han använde, berättar Hamed Nikpay, som sjöng Rumi - en persisk 1200-talspoet och sufier - men också Hafez  - en persisk 1300-talspoet. Idéen med improvisationerna är att föra in de känslor som finns i sufimusiken. Sufi är inte knutet till ett speciellt sätt att komponera musik. Det ligger i budskapet, de känslor, sången och musiken framkallar. Det som är i ditt hjärta och ditt sinne.  Hamed Nikpay vet inte hur musiken ska beskrivas men idéen är att använda sina egna persiska melodier och föra dem samman med flamenco och jazz. Musiken har ingen given identitet, är ingen given genre. Han skriver sina egna texter och låter musiken färgas av musik och musiker från andra kulturer. Ned sig har han Alfredo Caceras, flamencogitarr,  Farzin Farhadi, sopransax,  Eric Clerks, bandlös elbas och och tabla.

För en vecka sen här i P2 Live hörde vi den iranske musikern och kompositören Bijan Mortazavi från en konsert i Berwaldhallen för ett år sen. Bijan Mortazavi - en mångsidig musiker med rötterna i klassisk iransk musik och som uppträdde tillsammans med en 18-mannaorkester. Som treåring började Bijan sin musikutbildning inom olika instrument och det som gör honom unik idag är att han har förmågan att spela alla instrument som används i hans arrangemang.

Sista halvan av P2 Live bjuder på psykedelisk jazzrockfusion. För om man ska nämna influenser så är det främst skandinavisk musik från 60- och 70-talen i stil med Bo Hansson, Mecki Mark Men, Terje Rypdal, Fläsket Brinner, Jan Garbarek med flera. Men givetvis finns det influenser från andra delar av världen också. Jonas Kullhammar och Torbjörn Zetterberg är mest kända för sina mer akustiska projekt inom jazzen, medan Reine Fiske sedan långt tillbaka varit en central punkt inom svensk progressiv rock med band som Dungen, Träd, Gräs och Stenar och Anna Järvinen. Johan Holmegard som är bandets yngsta medlem, spelar med Reine i flera band och är dessutom med i Goran Kajfes Subtropic Arkestra. Svenska Kaputt hade sin Stockhholmsdebut på jazzklubb Fasching i Stockholm den 1a mars med Jonas Kullhammar sax, mellotron, Torbjörn Zetterberg kontrabas, elbas, piano, Reine Fiske gitarr, mellotron och Johan Holmegard trummor.

Text: Marie Vesterholm

19:03-22:00 P2 Live: Persisk världsmusik och pop möter svensk fusion
1. Hamed Nikpay – persisk världsmusik. Inspelning från Kista Världsmusikfestival i Kulturhuset, Stockholm 30/11 2012.

2. Persisk pop med Bijan Mortazavi, del 2, Berwaldhallen, 25/3 2012.

3. Svenska Kaputt: Jonas Kullhammar, saxofoner mm, Reine Fiske, gitarr m m, Torbjörn Zetterberg, bas m m och Johan Holmegard, slagverk m m. Konsert jazzklubb Fasching Stockholm 1/3.

Musik som spelats i avsnittet

 • 20.02
  Hamed Nikpay - Fareeb
  Kompositör: Hamed Nikpay
 • 20.33
  Svenska Kaputt Dvs Jonas Kullhammar Torbjörn Zetterberg Reine Fiske Johan Holmegard - Tröstlösa Tårar
  Kompositör: Svenska Kaputt
 • 20.49
  Svenska Kaputt - Nötskalsmusik #5
  Kompositör: Svenska Kaputt
 • 21.02
  Svenska Kaputt - Kaputt
  Kompositör: Svenska Kaputt
 • 21.29
  Svenska Kaputt - Nötskalsmusik
  Kompositör: Svenska Kaputt
 • 21.50
  Svenska Kaputt - Happy Ending
  Kompositör: Svenska Kaputt
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista