3 sinnen av 5

Här finns inget ljud

Det brukar heta att människan har fem sinnen. För de allra flesta av oss är det ju bara så det är. Men för 450 svenska barn och ungdomar är situationen annorlunda. De saknar helt syn och hörsel, eller har en så pass allvarlig kombination av syn- och hörselnedsättning, att de har fått diagnosen dövblindhet. Barnen har träffat två dövblinda personer i ung ålder: Lukas Hermansson, 8 år, och Mikaela Nilsson, 16 år.

– Vissa saker, som att sminka mig och fixa håret, är sånt som jag önskar att jag verkligen kunde göra själv, säger Mikaela Nilsson från Staffanstorp.
Mikaela har en oklar sjukdom som stegvis har slagit ut vissa av hennes kroppsliga förmågor, däribland syn och hörsel. I dag har hon ungefär en procents synförmåga och hör med hjälp av hörselimplantat, s.k. cochleaimplantat.
– Det värsta är nog när folk snackar överallt runt omkring mig, som i matsalen till exempel. Då känns det som att jag är den enda som det inte går att snacka med.
För Mikaela är det väldigt svårt att höra i miljöer som inte är lugna och hon har därför fått ett eget klassrum på Munkhätteskolan i Malmö. Men hur blir det då med kompisarna?

Dövblindhet är ett funktionshinder som ofta försvårar kommunikationen med omgivningen. Men för Lukas Hermansson i Högsjö är det ett problem som än så länge inte är alltför påtagligt. I Båsenbergas slalombacke störtar Lukas ut med sin svarta pulka. Han gillar när det går fort. Trots sin dövhet kan Lukas höra riktigt bra med sina cochleaimplantat, som han fått inopererade i tidig ålder. Sjukdomen han lider av, ushers syndrom typ 1, gör dock att han får synfältsbortfall. Ibland försvinner bara saker framför honom, som t.ex. pennan på skolbänken.
-Jag får som fläckar framför ögonen och då kan jag inte hitta pennorna och sudden, säger han.

Lukas har länge velat bli busschaufför, men det kommer han inte att kunna bli. Eftersom ushers syndrom är en progredierande sjukdom krymper Lukas synfält över tid.
– Jag vet inte när jag ska bli blind, men jag kommer ju att bli blind som vuxen. Då kanske man tror att man är död för då ser man ju ingenting, säger Lukas.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista