Bosatt i öknen - Arcosanti

29 min

Grön arkitektur är ett begrepp som ofta används idag. Tidig att experimentera inom det området var arkitekten Paolo Soleri. Han föddes i början av 1900-talet i Italien men flyttade till USA 1946 och blev lärling hos stjärnarkitekten Frank Lloyd Wright. Där började han forma de idéer om hållbar arkitektur som han började testa i verkligheten när han 1970 satte igång bygget av Arcosanti. Ett samhälle mitt i öknen, 15 mil norr om Phoenix i Arizona. Det är ritat för 5000 personer, men det bor runt 100 där. Men visionerna lever vidare om att fullfölja ritningarna och fortsätta konstruera Arcosanti.

Paolo Soleri kallar sina självförsörjande samhällen arkeologier. En sammansmältning av arkitektur och ekologi. Hans favoritmaterial är betong, vars egenskaper han utforskat grundligt. En viktig del av arkeologierna är också växthusen som inte bara ska förse samhället med mat, utan också hjälper till att värma upp husen på vintern. Byggnaderna är också  ritade så att de på bästa sätt ska ta till vara solens värme på vintern, men stänga den ute under sommarhalvåret. Grundtanken är att man ska behöva använda så lite fossila bränslen som möjligt. Allt är i fas med vår tids diskussioner om att hitta hållbara lösningar. Även tanken om urban farming, stadsodlingar var Paolo Soleri tidigt ute med. 

Kulturradions Cecilia Blomberg har besökt Arcosanti och träffat flera av dem som bott där länge och som varit med och byggt samhället. Hela Arcosanti är som en experimentverkstad där lärlingar som kommer dit på kurser hjälper till med det praktiska byggarbetet.

Guide är Jeff Stein som länge varit professor arkitektur i Boston innan han för något år sedan tog över ledningen för den stiftelse som driver Arcosanti. Det var då Paolo Soleri drog sig tillbaka 93 år gammal. Det blir besök i Soleris bildarkiv, i bostäderna, och långa samtal om hur det börjar bli allt mer akut i USA att hitta alternativa lösningar till den amerikanska drömmen om eget hus, masskonsumtion och ett bilburet samhälle. I Phoenixområdet stiger sommartemperaturerna dramatiskt till följd av växthuseffekten och om utvecklingen fortsätter i samma takt kommer delar av samhället att helt stanna upp, säger Jeff Stein.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista