Zsa Zsa Gabor – den fräcka och frispråkiga föregångaren till dagens kändiskultur

54 min

Zsa Zsa Gabor (1917-) är en frispråkig och flärdfull blondin från Ungern som tog USA med storm under 1950-talet. Hon kunde varken kunna sjunga, dansa eller skådespela i någon större utsträckning, även om hon försökte. Men det hon kunde bättre än de flesta var att fascinera genom sin gränslösa personlighet, och sin slagfärdighet. Under femtio års tid syntes hon överallt. Det var svårt att sluta titta, och lyssna, på Zsa Zsa Gabor. Denna framgångsrika strävan efter att ständigt stå i strålkastarljuset har gjort att Zsa Zsa Gabor betraktas som den första celebriteten som lyckades bli ”känd för att vara känd”.

Att liksom Zsa Zsa Gabor bjuda på sig själv på ett underhållande sätt var en kvalitet som gjorde sig särskilt bra på tv, som under 1950-talet utvecklades i snabb takt i USA. Hon blev en flitig gäst i olika pratshower, där hennes blandning av glamour och galenskap passade perfekt. Genom sin stil blev Zsa Zsa Gabor en sorts sinnebild för extra allt, av lyx och överflöd. 

 

Hon gifte sig nio gånger. Bland annat med grundaren av hotellkedjan Hilton, Conrad Hilton. (Det finns med andra ord anledning att tro att Paris Hilton snappat upp ett och annat tips från sin farfarsfars ex-fru i sitt jobb att ”bara vara känd”). Kanske kan man helt enkelt betrakta Zsa Zsa Gabor som en föregångare, på gott och ont, till dagens många dokusåpakändisar som dyker upp överallt – utan att de egentligen inte ”gör” något, annat än är sig själva. En mästare på det är till exempel den amerikanska Kim Kardashian, vars varumärke idag omsätter hundratals miljoner dollar. En kvinna värd att beundra? Ja, på sitt sätt. Mer om det berättar konstnären Roxy Farhat i veckans program.

Under sitt första tv-framträdande i USA 1951 fick Zsa Zsa Gabor svara på publikens frågor. En av dem löd: ”Jag har just brutit upp från en förlovning. Ska jag ge tillbaka ringen? ”Ja”, svarade Zsa Zsa Gabor, och tillade, efter en kort konstpaus: ”men behåll diamanten”. Zsa Zsa Gabor blev själv känd för att gilla diamanter, och män som kunde ge dem till henne. Idag är diamanter åter igen i ropet. Varför det? Det får vi höra mer om i veckans program.

Veckans gäst är Kakan Hermansson, konstnär, programledare och radiopratare.

GLAD PÅSK önskar vi på Stil!

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista