Vad är kreativitet?

82 min

Tankar och tänkande är temat som Kerstin Wixe med gäster tar sig an under långfredagens morgon. Vad är kreativitet? Vad händer när en tanke är fel i ett sammanhang men rätt i ett annat? Hur hänger kroppen och tänkandet ihop? Hur är det att tänka på tvärs mot alla andra?

Våra gäster i långfredagsstudion:

Karin Mamma Andersson,  en av Sveriges idag största konstnärer som fått internationell framgång och finns representerad på många stora konstmuséer världen runt.

Bengt Gustafsson, professor i teoretisk astrofysik vid Uppsala universitet och ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien, är också känd för sitt intresse för livsåskådningsfrågor.  

Jakob Isaksson, kung fu- utövare som lämnade en internationell karriär som dansare för att i stället ägna sig åt hälsa, träning och personlig utveckling och som nyligen tillbringat tre år med studier i Kina.  

Astrid Johansson som protesterade mot en sexistisk väggmålning på sin högstadieskola i Luleå och satte igång en debatt som gav eko över hela landet.

Hör också Suzanne Berdino som tränar djur om hur det har påverkat hennes sätt att tänka.

Var med när ett gäng gymnasieungdomar i Luleå träffas och filosoferar regelbundet en gång i veckan.

Hör författaren Arkan Asaad  om hur han hittat sitt eget sätt att tänka.

Och sist men inte minst reder folklivsfanatiker Job Andersson, känd bland annat från P3-programmet Mammas nya kille ut hur tänkandet uppstod och vilka konsekvenser det fått.

Maila oss gärna - före, under eller efter programmet: langfredag@sverigesradio.se
Om vi hinner tar vi med din tanke eller fråga i samtalet.

Producent: Ragnhild Herminge

Musik som spelats i avsnittet

  • 08.05
    Frode Fjellheim - På Leiting
    Album: Sangen Vi Glemte
    Kompositör: Trad Från Sverige: Samer
    Bolag: IDUT
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista