Vildsvinen ökar medan jaktmetoderna debatteras

20 min

Vildsvinsstammen har ökat kraftig över hela Europa de senaste decennierna. Vildsvinen orsakar idag stora skador i jordbruket och allt fler villaägare får sina gräsmattor sönderbökade. Kraven växer på jägarna att minska stammen, men många jägare både i Tyskland och Sverige anser att ledarsuggan inte får skjutas. Då blir det omöjligt att minska vildsvinsstammen, säger viltekologer som Vetenskapsradion talat med.

Ledarsuggans ska inte skjutas anser man på Naturvårdsverket. En rekommendation som många jägare har tagit till sig. 
 - Ledarsuggan styr hela flocken. Håller ihop den och styr också när de yngre suggorna ska brunsta. Skjuter man ledarsuggan kommer fler yngre suggor i brunst och det blir fler grisar och stammen ökar, säger Christer Petersson på Naturvårdsverket.

Det finns ingen viltforskning som bekräftar detta. Det är i stort sett bara i Tyskland som man tror på den här hypotesen om ledarsuggans viktiga roll, enligt viltforskaren Ulf Hohmann som arbetar på skogsforskningsinstitutet i delstaten Rheinland Pfalz.Ulf Hohmann . I Spanien, Portugal, Italien och i Ryssland har man inte ens hört talas om den här hypotesen om ledarsuggans viktiga styrningen av vildsvinsflocken.
- Det är visserligen sant att om det är ont om näring så påverkar det brunsten, men att ledarsuggan medvetet skulle kunna reglera stämmer inte. Däremot har vildsvinen som många andra däggdjur en synkroniserad brunst, men det leder inte till att det föds färre djur, snarare tvärtom, säger Ulf Hohmann.

Slutsatsen blir, enligt Ulf Hohmann, att om man vill minska stammen måste man skjuta fler suggor, men eftersom jägarna vill undvika att skjuta just ledarsuggan som är mycket svår att snabbt identifiera under jakten, avstår många jägare från att skjuta just äldre suggor.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".